Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сандали от испанска пещера се оказаха най-древните обувки в Евразия

30 септември 2023, 07:50 часа • 7775 прочитания

Археолози повторно изследваха артефакти от органични материали, открити още през XIX век в испанската пещера Куева де лос Мурсиелагос. Оказало се, че някои от находките, включително плетени кошници, датират от епохата на мезолита, а не от неолита, както се смяташе досега. Както се съобщава в статия, публикувана в списание Science Advances, това са най-старите плетени кошници, откривани в Южна Европа. Освен това сандалите от това място се оказали най-древните запазени обувки в Евразия.

Предците ни използвали лунния календар още преди 20 000 години

От древни времена човечеството използва суровини от органични материали, за да изработва предмети. Но като правило вещите от дърво, растителни влакна, животински кожи и други материали бързо се разлагат, затова има малък шанс да се открият при археологически разкопки. Обикновено такива изделия се съхраняват в блатиста почва, където може да лежат дори стотици хиляди години, както се потвърждава от скорошни находки от Замбия, или например известни копия и пръчки за хвърляне от Германия. Освен това органичните предмети се запазват добре в много сух климат, в ледници и вечна замръзналост.

Снимка: Francisco Martinez-Sevilla et al. / Science Advances, 2023

Голямо количество древни изделия, изработени от органични материали, са открити в испанската пещера Куева де лос Мурсиелагос, разположена в провинция Гранада. По време на минни дейности тук са открити човешки погребения, фрагменти от керамика, каменни инструменти, костени шила и бижута, включително златна диадема. Освен това в пещерата са запазени 76 предмета, изработени от дърво, тръстика и растителни влакна. Радиовъглеродното датиране на няколко обекта преди много години показало, че те датират от 5200 – 4850 г. пр.н.е., тоест епохата на ранния неолит.

Франсиско Мартинес-Севиля от университета в Алкала и негови колеги от Испания и Франция са представили резултатите от повторното изследване на тези открития. Учените са получили 14 радиовъглеродни дати за органичните материали, намерени в Куева де лос Мурсиелагос, и са ги обединили за анализ с пет публикувани по-рано дати.

Байесовото моделиране показало, че находките принадлежат към два различни периода. Първият продължава между 7680 – 7360 и 7480 – 7100 г. пр.н.е., тоест по време на мезолита, когато Иберийският полуостров е бил обитаван само от ловци-събирачи. Вторият период продължава между 5420 – 5070 г. и 4390 – 4070 г. пр.н.е., тоест през епохата на ранния неолит, когато първите земеделци и животновъди вече са пристигнали в района.

Снимка: Francisco Martinez-Sevilla et al. / Science Advances, 2023

Най-малко три плетени кошници от еспарто (Stipa tenacissima), украсени с геометрични орнаменти, датират от епохата на мезолита. Учените отбелязват, че колекцията от находки от пещерата съдържа още осем подобни предмета, но за тях не е извършено радиовъглеродно датиране. Според тях това са най-старите плетени кошници, открити в Южна Европа. Освен това към същата епоха се отнасят и четири артефакта, чието предназначение остава неясно.

Светът преди човека: първа ли е нашата цивилизация на Земята?

Освен това неолитните предмети от Куева де лос Мурсиелагос включват въжета и кошници, както и сандали. Очевидно това е най-древната оцеляла обувка в Евразия, тъй като е значително по-стара от кожения ботуш на 5500 години от арменския пещерен комплекс Арени, както и от обувките на известния Леден човек Йоци.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес