Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С над половин метър ще се повиши нивото на океаните до края на столетието

13 февруари 2018, 09:12 часа • 4030 прочитания

Опасността за крайбрежните  градове от покачването на нивото на океаните става все по-реална. Учени от Американската академия на науките (PNAS) да изчислили,че до края на настоящото столетие повишаването може да достигне 65 см.

Темпото на годишно покачване на нивото на океаните, което в момента е около 3 мм на година, може да се утрои и да достигне 10 мм допълнително всяка година до 2100 г. Резултатите от това изследване се базират на събирани в продължение на 25 години информации от сателити, предаде БГНЕС.

Това ускорение, предизвикано преди всичко от ускореното топене на ледовете в Гренландия и Антарктика, може потенциално да удвои общото повишаване на нивото на океаните до 2100 в сравнение с прогнозите, базирани на постоянно повишаване на нивото на водата в океаните. Това обяснява ръководителят на изследването Стив Нерем.

Климатичните промени водят до повишаване на океаните чрез два феномена: бързо топене на ледовете на полюсите и повишени концентрации на газове с парников ефект в атмосферата. Последният феномен предизвиква затопляне на температурата на водата. Топлата вода, която е с по-малка плътност от студената, заема повече място. Този механизъм е отговорен за половината от констатираното за последните 25 години повишаване от 7 сантиметра, твърди професор Нерем.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес