Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският вариант на COVID-19 влезе в списъка на СЗО

08 юли 2021, 23:20 часа • 2453 прочитания

Световната здравна организация е включила в списъка за наблюдение варианта на коронавируса AT.1. Той беше открит за първи път в Русия през януари тази година, съобщава „Фокус”.

СЗО води мониторинг от януари 2020 г. Списъкът включва варианти на коронавируса, мутациите на които вероятно могат да променят свойствата му и да представляват заплаха в бъдеще, но няма достатъчно информация, за да бъдат определени като „представляващи интерес”. В допълнение, СЗО поддържа и списък на обезпокоителни мутации, които със сигурност са увеличили способността на коронавируса да се разпространява от човек на човек, направили са го по-устойчив на ваксини или са променили симптомите на COVID.

В последния списък са включени четири варианта: „Алфа” – с британски произход, южноафриканския „Бета”, бразилския „Гама” и индийския „Делта”. Последният има и вариант, означен с „плюс”, който се счита за още по-опасен. Постепенно „Делта” се превръща в доминиращ в световен мащаб и е основната причина за увеличението на случаите на COVID в много държави през последните седмици. Учените не изключват възможността да се появи и „супервариант” на коронавируса т.е. нов щам, който ще изисква нови ваксини.

Както съобщи заместник-кметът на Москва по социално развитие Анастасия Ракова, сега „Делта“ е основната причина за избухването на нови огнища на COVID-19 в руската столица. Той е открит за пръв път в Индия миналия октомври. Учените не изключват възможността да се появи супервариант на коронавируса, който ще изисква нов метод на лечение и нова ваксина, каза д-р Николай Дурманов, експерт по биобезопасност.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес