Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руини на неизвестен град на 8000 години са открити в Китай

20 януари 2022, 08:51 часа • 7864 прочитания

Археолози са открили руините на повече от 70 къщи, чиято възраст достига 8000 години, при разкопки в северната част на Китай. Самият този факт прави откритото селище едно от най-старите в света.

Според China.org.cn руините са разкопани в Банер Балиньоу, на праисторическия участък Вулантуга в автономен регион Вътрешна Монголия.

Откритието е направено от мисията на Регионалния институт за културни реликви и археология. Археолозите са изследвали площ от около 20 хиляди квадратни метра. В резултат са били открити останки от десетки структури, отчасти под земята, включително жилищни сгради, които може да датират от епохата на неолита. На мястото са открити и над 40 пепелни ями и едно погребение.

Екзотични барелефи са открити на територията на древната империя Северна Уей

Както отбелязват изследователите, към момента са разкопани малко по-малко от 80 къщи. Анализът показа, че поне десетина от тях са построени преди около 8000 години. Интересно е, че са построени по типов проект. Във всяка къща археолозите са открили стандартизирана кухня с "печка", пред която в земята е бил заровен вертикален съд с плоско дъно.

Археолозите са открили, че тези съдове са пълни с пепел. Според тях подобна кухненска обстановка е огромна рядкост за руините от този период, което показва значителната научна стойност на находките. В древното селище учените са открили и много артефакти, включително каменни оръдия на труда, костни изделия, керамика и други реликви. Съобщава се, че някои намерени инструменти са прототипи на по-късни каменни оръдия.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес