Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рядка извънземно изглеждаща риба с полупрозрачна глава е заснета за първи път (ВИДЕО)

12 декември 2021, 18:51 часа • 10801 прочитания

Съществува извънземно изглеждаща риба, която живее на около 600 метра под морското равнище край бреговете на Калифорния. Тази риба има полупрозрачна глава, която разкрива светещите ѝ очи, съобщава MailOnline.

Наричано с името призрачна риба, дълбоководното същество било забелязано от Изследователския институт към Аквариума в залива Монтерей благодарение на апарат с дистанционно управление.

Дистанционно оперираните превозни средства на института „Вентана“ и „Док Рикетс“ имат над 5600 успишни спускания и са записали над 27 600 часа видео – и въпреки това тази риба е забелязана само 9 пъти.

Очите на неуловимата риба приличат на светещи зелени кълба. Теса в такава позиция, че да може съществото да наблюдава водите над себе си в търсене на храна, тъй като на дълбочината, на която живее, храната е малобройна.

Рибата е забелязана по време на експедиция, водена от Рейчъл Карсън в залива Монтерей край бреговете на Калифорния миналата седмица, но за първи път е описана през 1939 г.

Въпреки че тялото на рибата е тъмно, горната част на главата е прозрачна, правейки очите напълно видими. Първоначално тези очи са смятани за неподвижни, позволяващи на съществото да вижда само над себе си, но ново изследване от 2019 г. показва, че необичайните очи на морския обитател могат да се завъртят и до хоризонтална позиция.

Също така рибата използва големите си перки да остане неподвижна във водата, което я прави незабележима за околните създания.

Яна Михайлова
Яна Михайлова Отговорен редактор
Новините днес