Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реконструираха лицето на известна египетска мумия (ВИДЕО)

23 януари 2022, 06:45 часа • 24174 прочитания

Международен екип учени е успял да възстанови лицето на Шеп-ен-Изис, или Шепенезе, живяла в Древен Египет в VII в. пр.н.е. Нейната мумия се съхранява в Швейцария и се явява най-известната египетска реликва в тази страна, съобщава изданието Aventuras na Historia.

Мумията, известна като Шеп-ен-Изис, се явява истинска забележителност. Тя е била пренесена от Египет в Швейцария още през 1820 година и е популярна не само в научните среди, но и сред широката общественост благодарение на доброто си състояние. Освен това мумифицираното тяло почивало в цял комплект цветни саркофази.

Учени от различни страни са участвали във възстановяването на външния вид на тази египтянка. Ключова роля са изиграли специалистите от изследователския център на FAPAB в Авола, Италия. Преди това изследователите успели да получат важна информация за тази жена. По-специално било установено, че тя е родена около 650 г. пр.н.е. и е починала между 620 и 610 г. пр.н. е.

"За първи път вече имаме представа как всъщност може да изглежда Шеп-ен-Изис - пишат изследователите. - Това е много вълнуващо. Реконструкцията на лицето е извършена по мащабни снимки, направени във Франкфурт. Тя стана възможна благодарение на използването на съвременни инструменти за 3D реконструкция и данни от компютърна томография.“

Изследването било съсредоточено "изключително върху съдебномедецинската експертиза на външността и анатомичните доказателства". Специалистите са реконструирали само лицето, без да добавят към него никакви аксесоари, като бижута, дрехи и перуки. По такъв начин това изследване се различава от предишни подобни.

Снимка: Cícero Moraes / FAPAB Research Center

„Въпросът за външния вид на египтяните е много сложен, тъй като историята на тази цивилизация е много обширна - казва 3D дизайнерът Сесеро Мораес. - В продължение на много векове тя се е намирала под влиянието на други народи, затова ние имаме работа с няколко типа египтяни. Шеп-ен-Изис е една от тях."

Благодарение на надписите върху саркофазите станало възможно да се определи и произходът на тази жена. Учените смятат, че тя е била родена в Тива и е била представител на династията на жреците на Амон. Това означава, че тази жена е принадлежала към богато семейство от висшето съсловие.

Но за два века изследователите така и не успели да намерят отговори на редица интригуващи въпроси. Така например все още не е установено дали тази жена е имала деца. Също така не се знае нито името, нито професията на предполагаемия съпруг на Шеп-ен-Изис.

Известно е обаче името на нейния баща - той се е казвал Па-ес-Тиенфи. Между другото, мумията му се съхранява в музей в Берлин. Тя е изнесена от Египет през 1819 г. И двете мумии са открити в южната част на погребалния храм на богинята Хатшепсут, разположен на западния бряг на Нил. Те почивали в семейна гробница.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес