Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха тайната на вирусите убийци

20 май 2016, 07:45 часа • 2318 прочитания

Биолози от Швейцария, Франция и Русия са изяснили как вирусите бактериофаги заразяват бактериите.

Учените са определили структурата на основата на опашката на вируса, която играе важна роля в прикрепянето на бактероифага към повърхността на инфектираната от него клетка. Изследването е публикувано в изданието Nature.

Бактериофагът се състои от две основни части – главичка, където се съдържа генетичният материал, и опашка, която пронизва мембраната на бактерията и впръсква в клетката ДНК на вируса.

Опашката обикновено е заобиколена от обвивка, която се свива, откривайки тръбичка. Този процес се контролира от базална пластинка, намираща се в основата на опашката. Молекулярните биолози за първи път на анатомично ниво са проследили работата на базалната пластинка.

Основата на опашката има нишки, които прикрепват бактериофага на повърхността на бактерията. Целият комплекс се състои от 145 вериги от 15 различни белтъка. За да моделират структурата на повечето белтъци, учените са използвали изчислителните мощности на Центъра за клетъчна визуализация и наноаналитика при университета в Базел.

Изследователите са установили, че в базалната пластина присъстват молекули, напомнящи на миниатюрни зъбни колела, които контролират активността на опашката на бактериофага.

Подобни компоненти се срещат и при други вируси, а също в бактерии, които впръскват токсини в други клетки.

Фагите са широко разпространени на планетата. Те се срещат навсякъде – в почвата, водата, горещите източници и дори в малките животни. Учените ги разглеждат в качеството на подходяща алтернатива на антибиотиците, които в последно време стават неефективни в борбата с тежки бактериални инфекции.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес