Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранните християни не са се молили в къщи-църкви?

02 септември 2024, 08:45 часа • 1178 прочитания

В нагорещените от слънцето руини на древен сирийски град революционно откритие пренаписва историята на ранното християнство. В продължение на почти век учените сочат скромна структура в Дура Европос като прототип на християнската архитектура – ​​проста къща, превърната в място за поклонение. Но сега този крайъгълен камък на религиозната история се разпада под тежестта на нови доказателства.

Християнски манастир отпреди исляма е открит в ОАЕ

Изследователите Камил Леон Анджело от Йейлския университет и Джошуа Силвър от университета в Манчестър са разклатили основите на религиозната наука с тяхното изследване, публикувано в Journal of Roman Archaeology. Тяхната работа оспорва дългогодишното вярване, че ранните християни са се покланяли в адаптирани сгради.

Въпросната сграда, известна като „християнската сграда“ в Дура Европос, е открита през 20-те години на миналия век и оттогава се смята за отличен пример за „домашна църква“, или domus ecclesiae. Учените смятат, че първоначално е била частна резиденция, която е била реновирана около 234 г. сл.Хр., за да побере християнско поклонение. Смята се, че тази структура представлява решаваща връзка между домашните църкви, споменати в Новия завет, като например в Деяния 12:12 (И като поразмисли, дойде при къщата на Мария (…), гдето бяха събрани мнозина да се молят.), и големите базилики, построени след обръщането на император Константин.

Това ново изследване обаче предполага, че структурата е била много по-радикално променена, отколкото се смяташе преди, до точката, в която вече не прилича или не функционира като типична къща в града.

Християнската сграда остава в употреба до около 254 – 256 г. сл.Хр., когато историята ѝ претърпява драматичен обрат. Сасанидите обсаждат Дура Европос, което кара римляните да укрепят западната стена на града с масивен земен насип. Тази отбранителна мярка по невнимание запечва много сгради, включително християнската сграда. След завладяването и изоставянето на града този насип служи като капсула на времето, запазвайки структурите забележително добре през вековете.

Жестокият гонител на християните Диоклециан: от цар до градинар

Леон Анджело и Силвър направили подробен анализ на архитектурните характеристики на сградата, сравнявайки ги с други битови сгради в Дура Европос. Те установили, че ремонтите, направени за християнска употреба, надхвърлят обикновените адаптации, променяйки фундаментално начина, по който хората биха използвали пространството.

Едно от най-удивителните открития било премахването на ключови характеристики, които определят къщите в Дура Европос, като резервоарът на сградата и зоната за приготвяне на храна. Тези елементи са били от съществено значение за ежедневния живот в дома и липсата им предполага, че структурата вече не е била предназначена да функционира като жилище. Изследователите също така открили уникални архитектурни елементи, като прозорци на ниско ниво, каквито не били открити в други битови сгради в града.

Изследването също така разкрива значителни промени в начина, по който естествената светлина прониква в сградата след нейното обновяване. Използвайки усъвършенствано 3D моделиране и симулации, изследователите демонстрирали как тези промени биха променили начина, по който хората се движат и използват пространството. Например основната зала за събрания била преработена, за да насочи вниманието към конкретна стена, което предполага по-официална, организирана форма на поклонение, отколкото се предполагаше преди.

Освен това изследователите установили че комбинацията от архитектурни характеристики в християнската сграда е уникална сред къщите в Дура Европос. От 62 други анализирани жилищни сгради нито една не е имала същата комбинация от елементи като християнската сграда след нейното обновяване.

Библейски градове, изгубени във времето

Интересното е, че християнската сграда не е била единствената, претърпяла трансформация. Тя се намира на същата улица със синагога и митреум, като и двете също първоначално са били частни домове, преди да бъдат реновирани за религиозна употреба. Този модел на адаптация отдавна се разглежда като типичен за религиозната архитектура в Дура Европос.

Тези открития оспорват идеята, че раннохристиянските богослужения са били просто къщи с незначителни модификации. Вместо това те предполагат по-умишлена и значителна трансформация на пространството, което вероятно показва желанието на ранните християни да създадат отделни, разпознаваеми места за поклонение в своите общности.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес