Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първоначални данни: Ако си мачо т.е. имаш повече тестостерон, караш по-леко коронавируса

21 май 2020, 12:44 часа • 6387 прочитания

Нивата на тестостерон могат да се окажат от ключови при преболедуването и лечението на новия коронавирус, показва изследване на германски медици, цитирано от The Science Times.

Проучването не е верифицирано т.е. потвърдено от независими научни екипи, но наблюдения върху 45-ма пациенти в интензивното отделение на университетската болница в Хамбург показват връзката между хормона и развитието на болестта.

Тестостеронът е мъжки хормон, който контролира и имунната реакция на организма. Ниските му нива при мъжете може би са причина за развитието на т.нар. "цитокинова буря", която е сред основните причини за смъртта на пациенти с COVID-19. При жените връзката е обратна - високите нива на тестостерон предизвиква свръхреакцията на организма.

Проучването е проведено сред 35 мъже и 10 жени. 33-от тях са били поставени на респиратор, уточняват медиците. При приема в болничното заведение на всички пациенти са направени задълбочени изследвания на 12 хормона, сред които и тестостерон. Данните от тях показват, че 68% от мъжете са с ниски нива на тестостерон. Повечето от жените пък са със завишени нива на хормона. В крайна сметка деветима мъже и три жени от наблюдаваната група са починали.

Наблюденията на медиците по света показват, че новият коронавирус поразява повече мъжете, отколкото жените. Някои изследователи обясняват това с начина на живот и повечето вредни навици сред мъжете, които водят и до по-чести хронични заболявания. Често мъжете са по-склонни да забавят търсенето на медицинска помощ при здравословен проблем. Последните проучвания обаче подсказват, че и други фактори играят роля, като например хормоните, които определят имунната реакция на организма при среща с патогени.

Различната реакция към вируса на мъжете и жените занимава учените в целия свят. В края на април в Ню Йорк стартира проучване сред 110 пациенти, на част от които като част от лечението ще бъдат даван женския хормон естроген. Целта е да се провери дали това ще намали тежестта на симптомите и появата на цитокинова буря. Паралелно в Лос Анджелис се провежда проучване, при което към лечението на болните се добавя прогестерон. Прогестеронът е хормон на бременността. Според учените в Лос Анджелис всички бременни, които са били диагностицирани с COVID-19 са имали само леки симптоми и вероятно причината за това са увеличените нива на прогестерон, допълва The Science Times.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 май"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес