Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите наблюдения на НЛО са от XVII век

29 януари 2022, 17:52 часа • 9593 прочитания

Мнозина смятат, че наблюденията на НЛО са по-съвременно явление. Но не е така. Пуританите първи фиксирали странни блестящи светлини в американското небе в средата на XVII век.

Още през 1639 г. Джон Уинтроп, юрист, пуритан и губернатор на колонията на Масачузетския залив, е записал в дневника си разказ за първото наблюдение на НЛО от европейски заселници на мястото, което скоро ще стане известно като Съединените американски щати.

Уинтроп бил изключително строг трезвеник, който напуснал Англия, защото не чувствал, че англиканската църква от XVI век била достатъчно строга по отношение на християнството. В дневника си този строг мъж разказал случай на трима също толкова строги и трезви мъже, които плавали надолу по река Биг Мъди, когато видели необичайни светлини в небето.

Светлините постоянно променяли формата си и дори за миг придобили „фигурата на прасе“. По времето, когато светлините изчезнали, лодкарите вече били отнесени няколко километра надолу по течението, тъй като напълно били забравили за веслата.

Пет години по-късно Уинтроп съобщил за друго наблюдение на НЛО: още трима мъже в лодка видели задагъчни светлини. Тези светлини придобили формата на човек, а след това се разтворили във въздуха.

След още една седмица мъжът записал трето наблюдение - странно сияние над "града на хълма". По-късно той се поправил и отбелязал, че най-вероятно това не е НЛО, а призракът на обладан от демон човек.

НЛО в Съединените щати били наблюдавани по-късно, например в началото на XIX век. През 1808 г. учителка от Масачузетс записала в дневника си за странни огньове в небето „като метеори“, които бързо се мятали ту нагоре, ту надолу.

През 1870-те години стотици жители на Сан Франциско наблюдавали мистериозни светещи дирижабли над града. Никой не можел да обясни откъде са дошли и къде изчезнали след това.

Смята се, че началото на манията по НЛО в САЩ е започнала през 40-те години на миналия век. Но както става ясно, всичко започнало много по-рано.

В днешно време хората отново говорят за НЛО, а Пентагонът неотдавна публикува доклад за неидентифицираните летящи обекти, наблюдавани от американската армия между 2004 и 2021 г.

Истината е някъде там.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес