Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: По-възрастните понасят по-лесно Оксфордската ваксина срещу коронавируса

19 ноември 2020, 13:27 часа • 2115 прочитания

Възрастните хора, т.е. тези на 70 и повече години, понасят по-добре коронавирус ваксината на Оксфордския университет и AstaZeneca. Това е основният извод от публикувано обширно клинично проучване в списание Lancet.

В проучването са участвали общо 560 души, като 240 от тях са били на 70 и повече години. Заключението е, че създаването на имунитет срещу COVID-19 е еднакво силно след прилагането на две дози, което се очертава като стандартна практика.

Има изрична забележка, че при 13 случая от въпросната тестова група се наблюдавали "сериозни нежелани събития", но нито едно не е свързано с ваксината.

"Силният отговор с антитела и Т-клетки, наблюдаван при възрастни хора в нашето проучване, е обнадеждаващ", каза Махеши Рамасами, консултант и водещ изследовател в Оксфордската група по ваксините. Резултатите от последната фаза на клинични изпитания със сигурност ще са известни преди Коледа, добави ръководителят на изпитанията Андрю Полард.

В ход е трета фаза от клиничните изпитания, които да потвърдят резултатите досега и да проверят дали ваксината срещу инфекцията с SARS-CoV-2 защитава широк кръг хора, включително и такива със съпътстващи заболявания. 

Припомняме, че т.нар. Оксфордска ваксина е произведена от отслабена версия на вируса, открита при шимпанзета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес