Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продадоха уникална картина за 62 милиона долара

24 март 2021, 11:04 часа • 2332 прочитания

Работата на британския художник Саша Джафри, представляваща най-голямата картина в света е продадена за 62 милиона долара на търг в Дубай, съобщи АФП.

"Пътешествието на човечеството" е разделено на 70 рамкови секции с площ от 17 176 квадратни метра - еквивалент на почти четири баскетболни игрища.

Организаторите посочват в изявление, че произведението е продадено за 62 милиона долара, удвоявайки целевата сума, като парите отиват за благотворителни организации, помагащи на деца.

Андре Абдун, френски гражданин, пребиваващ в Дубай - купи всички 70 сегмента на търг в дубайската столица в хотела "Atlantis, The Palm".

Произведението, записано в Книгата на рекордите на Гинес като „Най-голямото платно на изкуството“, беше изложено в балната зала на разкошния хотел и първоначално трябваше да се продава на сегменти.

„Произхождам от бедно семейство и знам какво е усещането да няма какво да ям, но поне имах любовта на родителите си, обучението и подкрепата им“, каза Абдун, който управлява бизнес с криптовалути.

Абдун визира в съобщението си и пандемията от коронавируса, отбелязвайки как тя е оказала влияние върху децата по целия свят.

„Трябва да реагираме, така че ако мога да включа малкото си парченце в пъзела, съм щастлив“, каза той.

Джафри си е поставил за цел да събере 30 милиона долара за финансиране на здравни, санитарни и образователни инициативи за деца в бедните части на света.

44-годишният съвременен художник се надява картината му да предизвика хуманитарно движение.

Деца от 140 държави дариха онлайн свои творби, за да бъдат включени в творението на Джафри, което беше завършено в края на септември.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес