Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прави ли ни Хари Потър по-добри?

07 август 2014, 11:30 часа • 46991 прочитания

Успехът на романите за Хари Потър се крие в невероятното съчетание на фантастична атмосфера и реалността на съвременния свят. Неговите герои са вълшебници, но в същото време са и тийнейджъри, които порастват,  влюбват се и търсят себе си.

При това злото, с което се сблъскват, не е така абстрактно. Главният антагонист – тъмният магьосник Волдемор, се опитва да изчисти света от нечистокръвните вълшебници. Самата Джоан Роулинг признава,че образът му е алюзия на Хитлер и нацистите. 

Ето че и научните изследвания потвърждават, че идеалите от вълшебния свят може да ни направят по-добри и справедливи.

По време на първото изследване 34 италиански ученици в продължение на шест седмици изучавали книгите за Хари Потър, след което чели откъс на глас и обсъждали прочетеното в извънкласни занимания. Тези от тях, които се идентифицирали с главния герой имали по-добро отношение към мигрантите.

Във второто проучване взели участие 117 ученици от гимназиалния етап в Италия. Тези от тях, които смятали Хари Потър за модел за подражание демонстрирали търпимост към хомосексуалистите.

Третото изследване се провеждали сред студенти от Великобритания. Неговите резултати показали сходна картина.

Във всеки един случай важна роля имало обсъждането на книгите с връстниците и преподавателите. Учениците трябвало да четат съзнателно, за да разберат алегорията, подчертават психолозите.

Според тях литературните образи носят в себе си огромен потенциал за морално възпитание, но е необходимо децата да разбират правилно какво е искал да каже авторът.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес