Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Позволявате ли на кучето да ви целува? Учени предупреждават, че е опасно

09 април 2022, 09:50 часа • 10956 прочитания

Любителите на кучета трябва да бъдат предпазливи, казват учените, тъй като оставянето на вашия домашен любимец да облизва лицето ви може да разпространи супербактерии, устойчиви на антибиотици. Според проучване от 2019 г. супербактериите са убили над един милион души, пише Express.

Антибиотичната резистентност възниква, когато патогените еволюират, за да избегнат определени лекарства. Изследователи от Кралския ветеринарен колеж и Университета в Лисабон са открили, че кучетата, както и котките, могат да предават устойчиви на антибиотици щамове бактерии.

Експертите стигнали до това заключение, като изследвали проби от изпражнения веднъж месечно в продължение на 4 месеца от 114 здрави хора, 85 кучета и 18 котки. След генетичен анализ било установено, че 15 домашни любимци и 15 души били носители на опасни бактерии. Половината от заразените домашни любимци и една трета от хората имали щам, доказано устойчив на лекарства като пеницилин, както и на други методи за лечение.

Щамът се предава по фекално-орален път. Това означава, че кучетата, които първо облизват себе си, а след това ръцете на стопаните си, могат да разпространяват бактериите. Те също може да се предадат на хората, когато почистват изпражненията на своите любимци.

"Още преди пандемията от COVID-19 резистентността към антибиотици беше една от най-големите заплахи за общественото здраве. Антибиотичната резистентност може да причини сериозни заболявания като пневмония, сепсис и инфекции на пикочните пътища", казва водещият автор на изследването д-р Джулиана Менезес от Университета в Лисабон.

Както отбелязват учените, здравите носители могат да разпространяват бактериите в околната среда с месеци и да бъдат източник на инфекция за други по-уязвими хора и животни, като възрастни хора и бременни жени. Д-р Менезес предупреждава също собствениците на кучета да не целуват домашните си любимци и да не ги оставят да ядат от чиниите им.

Тя съветва любителите на животните, които са твърде интимни с кучетата си, да променят отношенията си за собствена безопасност. За да се намали разпространението на бактерии, тази тясна връзка трябва да бъде намалена и трябва да се спазват стриктни хигиенни правила.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес