Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последният шифър на Да Винчи

07 февруари 2022, 08:50 часа • 35586 прочитания

През ноември 2017 г. световноизвестната аукционна къща Christie's, основана през 1766 г., провежда търг в Рокфелер център в Ню Йорк. В този ден е продадена картина за 450,3 милиона долара, поставяйки нов рекорд за най-скъпата картина, продавана някога на публичен търг.

Тази картина била „Спасителят на света“ (Salvator Mundi). Тя изобразява Исус в синя дреха, гледащ право напред. Дясната му ръка е вдигната в благословен жест, а в лявата държи прозрачна кристална сфера. Автор на творбата е геният на Ренесанса, известният Леонардо да Винчи. Купувачът на картината бил принцът на Саудитска Арабия.

По-късно е съобщено, че картината "Спасителят на света" е била изложена в Лувъра в Абу Даби. Тази картина обаче не е толкова обикновена, колкото изглежда. Както всички други картини на Да Винчи, тя крие удивителна тайна. Това скрито послание често се нарича "Кодът на Да Винчи". 

Фетишът на гения

Леонардо да Винчи е роден през XV век близо до италианския град Винчи. Тъй като е незаконен син на благородник, той не може да наследи фамилното име. Името на града става неговото фамилно име ("да Винчи" означава "от град Винчи").

Град Винчи. LigaDue / CC BY-SA 4.0

Как може да е съществувал човек с толкова дълбоки познания? Той не само бил добър в различни дисциплини, но ги владеел перфектно. Освен в живописта, ерудитът Да Винчи се отличил и в архитектурата, анатомията, астрономията, географията, философията, механиката и военното дело и мислел със стотици години пред своето време.

Неговите проекти включват хеликоптери, танкове, планери, подводници и картечници. Можете ли да си представите, че тези елементи вече са били разработени още преди 400 години?

Интересно е да се отбележи, че Леонардо да Винчи е бил запален ентусиаст на шифроването. През живота си той написал над 7000 страници ръкописи, използвайки всякакви кодове. Един от тях е бил разшифрован през годините и се оказал "огледално писмо". Великият художник имал особен талант. Можел да пише от дясно наляво и думите, които пишел, се обръщали като огледални отражения. С други думи, трябва да гледате в огледалото, за да разберете какво пише. Защо е пишел така? Имало ли е някаква тайна, скрита в шифъра, за която той не е искал хората да знаят?

Едно от дешифрираните му произведения е Лестърският кодекс, написан с огледален шрифт. Ръкописът получил името си, след като бил купен от граф Лестър през XVIII век. Двеста години по-късно Бил Гейтс, тогава най-богатият човек в света, го купил (през 1994 г.) за $30,8 млн. Ръкописът описва такива природни феномени като вкаменелостите и образуването на планини.

В него е фиксирано и удивително събитие. Веднъж Леонардо да Винчи отишъл на експедиция до пещера и видял невероятни неща в нея. Той намекнал в ръкописа, че неговата гениалност и по-късните постижения били свързани с този опит. Невъзможно е да се знае точно какво е преживял Леонардо да Винчи, но хората в наше време намерили в картините му ключовете за разкриване на тази тайна.

Код в шедьовъра

Когато си помислите за картините на Да Винчи, коя първо ви идва наум? "Мона Лиза"? Да, това е най-известната картина от всички, но тя е твърде малка. Да поговорим за по-голяма. Това е фреска с размери приблизително 15 x 29 фута (≈4,6 x 8,8 m), съхранявана в манастира Санта Мария деле Грацие в Милано. По това време херцог Лудовико Сфорца искал да разшири църквата. Той възложил на Леонардо да Винчи да нарисува фреска като част от плана за обновяване на сградите на манастира. Стенописът в крайна сметка се превърнал в съкровище на църквата.

Да Винчи избрал крайната стена на трапезарията, за да нарисува отдавна замисляната Тайна вечеря. Стенописът, който виждаме днес, обаче е непълен. По своя преценка църквата през XVII век направила врата в долната част в центъра на картината. Затова не виждаме краката на Исус и трима от апостолите. Картината, която виждаме сега в интернет, е реставрирана.

Тъй като фреската започнала да се лющи и да се уврежда, църквата решила да я възстанови. Това поставило началото на поредица от реставрации, които продължават 400 години до наши дни. Колкото повече реставрационни работи били извършвани, толкова повече детайли за оригиналната картина били необходими и толкова повече аномалии били открити.

Нека да разгледаме "Тайната вечеря". Това е фреска, която е променила историята на европейската живопис. Леонардо да Винчи е първият, който създава визуалния ефект на триизмерна картина върху двуизмерна плоскост. Стенописът изобразява една от най-известните сцени в Новия завет – последното посещение на Исус в Йерусалим на Пасха.

Leonardo da Vinci / Public Domain

Песха е главният еврейски празник, посветен на Божието освобождение на израилтяните от египетско робство. В деня на Пасха Исус и неговите 12 ученици седнали на вечеря, когато той изведнъж казал: „Един от вас ще ме предаде.“

„Тайната вечеря“ на Да Винчи изобразява реакцията на всеки от апостолите, когато Исус обявил предстоящото предателство. А кой е седящият вдясно от Исус?

Според Библията Юда предал Исус за 30 сребърника. На картината Юда е назад и държи кесия с пари. На лицето му се отразяват ужас и угризения на съвестта. Останалите 10 ученици показват шок и изненада, някои обсъждат твърдението помежду си, докато други директно питат Исус.

Обърнете внимание на младия човек отдясно на Исус. Повечето хора го смятат за свети Йоан, който станал ученик на Исус, след като видял неговите чудеса. В сравнение със спокойствието на Исус и шока на другите апостоли, картината изобразява Йоан спокоен и тъжен. Той сякаш предвижда съдбата на своя учител.

Един странен момент е, че Леонардо да Винчи е изобразил Йоан по същия начин, по който рисувал жените. Той носи червена мантия като Исус. Позата му, облеклото, ориентацията и чертите на лицето му обаче изключително напомнят женските образи в други картини на художника.

Знаем, че Исус не е имал ученички. Тогава възниква въпросът: кой е персонажът, нарисуван от Леонардо да Винчи? Бил ли е това реален човек, когото Леонардо да Винчи е срещнал? Досега това е неразгадана тайна.

Срещата в пещерата, която Леонардо да Винчи споменава в ръкописа си, се е случила на 24-годишна възраст, което е ключов повратен момент в живота на Да Винчи. Всички негови известни картини са създадени след това. „Тайната вечеря“ е нарисувана от него на възраст над 40 години. Загадъчната аномалия на женствения свети Йоан в картината може да е свързана с това преживяване.

Скритата музика

Има още една тайна, скрита в „Тайната вечеря“. Италиански музикант на име Джовани Пала твърди, че е открил ноти в картината. Налагайки петолиние върху картината, използвайки хляба на масата и ръцете на светците като ноти, Джовани Пала успял да дешифрира музикалния код на Да Винчи. Някои казват, че е прекалил. Но ако преведете партитурата в музика в съответствие с навика на Да Винчи да пише отдясно на ляво, каква мелодия ще се получи?

Принтскрийн / Just Strange

Ако мелодията се окаже весела или изобщо липсва, това би означавало, че музикантът се е престарал. В партитурата обаче има тъжен тон, който е в съответствие с темата за разпятието. Тогава изглежда доста вероятно Пала да е открил друг код на Да Винчи. Самият Леонардо да Винчи бил музикант, който свирил, пеел и композирал собствена музика, така че скриването на музика в картината би било напълно правдоподобно предположение.

Ако Да Винчи е могъл да скрие партитура в картината, тогава използването на техниката му за женска живопис в изобразяването на такава ключова фигура като свети Йоан трябва да има специална цел. Вероятността за такова предположение е много голяма, необходими са само повече улики. Впрочем хората все още се опитват да разгадаят мистерията на св. Йоан в „Тайната вечеря“.

Що се отнася до споменатата по-рано картина „Спасителят на света“, която била продадена на търг за 450,3 милиона долара, вече има добре разработена интерпретация на съдържащия се в нея код.

Кодът в "Спасителят на света"

Някои хора смятат картината "Спасителят на света" за фалшива, но по-голямата част от познавачите са уверени в нейната автентичност. На картината е изобразен Исус, който гледа към зрителя с лека усмивка на Мона Лиза в ъглите на устата си. Дясната му ръка с вдигнати три пръста символизира Троицата - Отца, Сина и Светия Дух. На снимката има един детайл - следа от гънка плат близо до дясното ребро на Исус. То изглежда като дълбока рана на мястото, където Исус е бил пронизан с копие от римски войник по време на разпятието. Този детайл съвпада с перфекционизма на Леонардо да Винчи.

И все пак за човек, който е взискателен към детайлите, кристалната топка в ръцете на Исус изглежда като голяма грешка. Някои анализатори смятат, че кристалната топка в картината не пречупва изображението зад нея. Възможно ли е Леонардо да Винчи да е допуснал грешка? За майстора, който е изучавал оптика и е бил перфекционист, грешка в отсъствието на детайли върху кристалната топка може да се счита за изключително малко вероятна.

Leonardo da Vinci / Public Domain

Тоест картината „Спасителят на света“ кара някои да мислят за още един таен код на да Винчи. Следователно може да има само едно обяснение - „грешката“ на Леонардо да Винчи е била умишлена и дълбоко осмислена.

Писателят и митолог-изследовател Уилям Хенри внимателно е изучавал трите бели точки, плаващи в центъра на прозрачната кристална топка. Може ли най-тъмното от ярките петна да крие истинската тайна? През 1989 г. белгийският астроном-археолог Робърт Бовал е изказал поразителна теория. Той заявил, че размерът и позицията на трите пирамиди на платото Гиза в Египет са проектирани според трите най-ярки звезди в пояса на Орион. Ако е така, какво значение е имало това за древните египтяни?

Тайната на "Спасителят на света", Орион и египетската цивилизация

Съзвездието Орион заемало специално място в сърцата на древните египтяни. То било въплъщение на великия бог Озирис, баща на бога с глава на сокол Хор. Озирис е бил цар на Египет и учител на знанието и мъдростта. Той възкръснал след смъртта и станал владетел на подземния свят. Управлявал страната на вечния живот, която се намирала на мястото на трите ярки звезди в пояса на Орион, наречена Аару в Древен Египет. Дали египтяните ще могат да отидат след смъртта в небесното царство Аару и да получат вечен живот, зависело от окончателната присъда на Озирис.

Семейството на Озирис. Озирис върху стълб от лазурит в средата, заобиколен от Хор отляво и Изида отдясно. (Двадесет и втора династия, Лувър, Париж). Снимка: Rama / CC BY-SA 3.0 fr

Уилям Хенри предполага, че Леонардо да Винчи е намекнал в своята картина, че небесният свят на Исус също е разположен на това място. Как би могъл Леонардо да Винчи да знае за това? Хората свързват знанията му със странното преживяване в пещерата. Има теория, че Да Винчи срещнал пратеник от Орион в пещерата или посланик, който му дал знание и мъдрост. Може би той е нарисувал този пратеник и в „Тайната вечеря“?

Орион се споменава поне три пъти в Библията. Когато Йехова поучавал светиите, той често говорел за Плеядите и Орион. Например в Книгата на Йов в Стария Завет е написано:

"Той прави Мечката, Орион и Плеядите, и стаите на юга." (Йов, 9:9)

Цитатът се отнася до божествената сила на Твореца, създал звездите и небесата. Голямата мечка се използва за навигация, но защо се споменават Плеядите и Орион, които нямат много общо с живота и пътуванията на хората? Явява ли се това намек, че местоположението на небесния свят се намира в Плеядите и Орион?

Исус е дошъл на Земята, за да научи хората на мъдростта, която ги води към Царството Небесно, и да утвърди морала да обичаш другите като самия себе си. Неговата мисия е подобна на мисията на Озирис от Древен Египет като наставник на по-стара цивилизация - и двамата трябвало да оставят след себе си култура за тези цивилизации.

В заключение можем да кажем, че „Кодът на Да Винчи“ най-вероятно съществува. Но той не прилича на познатите ни кодове - такива като морзовата азбука или машината „Енигма“, използвана от Германия по време на Втората световна война. Начинът на Да Винчи за скриване на информация е много подобен на акростиха. С други думи, той е научил нещо много важно и е искал да каже на хората за това, но не директно.

Дали поради неподходящото време, или заради вероятността да бъде критикуван за откровеността си, той е решил да предаде послание на света в кодиран вид, оставяйки улики за по-късните поколения – и всички те са били свързани с мистериозното преживяване, което е имал в пещерата в на възраст 24 години.

Други добре известни примери за скрити послания са "Пророчествата", написани от френския пророк Нострадамус през XVI век, и картината "Отблъскване" от китайските пророци Ли Чунфън и Юан Тианганг от династията Тан през VII век. Шифрираните съобщения са често срещан метод, използван от изключително надарени хора, за да предадат небесни послания на света.

Съществува мнение, че Леонардо да Винчи е бил по българските земи и е заимствал "Тайната вечеря" от Ивановските скални църкви край Русе. Във видеото можете да видите фреската на тавана в църквата "Света Богородица", за която се твърди, че е вдъхновила Леонардо. Може би това ще ви даде повод да посетите това уникално място, ако още не сте го направили. Днес Ивановските скални църкви са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес