Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредният крем срещу целулит - какво всъщност искаме да премахне?

07 май 2014, 09:45 часа • 48796 прочитания

Наполовина използван крем за отслабване стои от една година в банята, но не устояваме на изкушението да притежаваме още един и още един… Защо всяка година се повтаря един и същ сценарий?

Дори на тези, които запазват здрав разум по отношение на съвършенството на собственото тяло, понякога им е много трудно да устоят на привлекателните призиви на рекламата. Струва ни се, че новият крем наистина е различен от останалите. Той ни обещава „гладка кожа без следа от целулит – стига само да се мажем един път на ден…” В същото време излишните обеми нарастват пред очите ни без видими усилия от наша страна. Започвайки, хвърляйки се и купувайки отново най-новите средства, много жени неволно се пускат по този омагьосан кръг: „Може пък този да помогне…”, „Този път ще съм постоянна…”. Междувременно средството губи ефекта на новото и оставя чувството за вина да недовършеното начинание…

Вечният зов

36-годишната Наталия редовно си купува кремове срещу целулит, а през пролетта в банята неизменно се появява нова туба: „Ползвам ги редовно 1-2 седмици, а после забравям… Но това не ми пречи да си купя нов… Повечето от приятелките ми са в същата ситуация…”

Най-благотворния сезон за мечти и грижи за собственото ни тяло е пролетта, която ден след ден открива все повече за погледа на околните. Дори на най-скептично настроените жени им е трудно да не забавят крачка покрай щандовете, предлагащи различни средства за отслабване и подобряване на фигурата.

„Задрямалото либидо отново се събужда – коментира сексологът Мартина Потантие. – Ние реагираме по-остро на погледите на околните, отразяваме се в тях, мечтаейки да привлечем интереса към себе си, желанието. Тъй като време за поправянето на това, което считаме за свой недостатък, никога не е достатъчно, ние възлагаме надеждите си на средство, което обещава бърз и сензационен резултат. Тези надежди обикновено се превръщат в разочарование.

При това действителна причина за това е не толкова липсата на ефекти, колкото крахът на самата идея, че идеалът може да бъде постигнат без особени усилия от наша страна. Да престанем да ползваме крема срещу целулит и да купим нов – това означава да съхраним в себе си илюзията за това, че чудото все пак може да се случи. Същият механизъм ни кара да оставим започнатото под предлог за неефективността на средството.

В (Не) очакване на чудото

Безкрайното преследване на чудото- крем може да крие зад себе си и по-сериозни въпроси, смята пластичния хирург и психоаналитик Ребека Лустман.

Много жени имат проблеми в личния живот – на тях не им е лесно да изградят близки отношения. Както и много от мъжете, те са въвлечени в търсенето на леки, не натоварващи с лични задължения начини да повишат самочувствието си.

Фантазията, която подхранва потреблението (често безсмислено) за малко помага да се справим с неудовлетвореността. Макар всъщност да маскира истинския проблем.

Крачка към себе си

Рецептата от действителната полза от подобни средства… не си струва да се търси на етикета. Тя се състои в това с любов и внимание да се отнасяме към тялото си, напълно осъзнавайки колко време и пари харчим за усъвършенстването му.

„Степента на осъзнаване на избора на подобен под продукция определя и резултата, - уверен е психотерапевта Стефани Аюсо. – трябва само внимателно и премислено да се изучи всичко: обещаният ефект, механизмът на действие, начина на прилагане. Може би има смисъл да се отдаде предпочитание на друг, по-скъп крем – с мисълта за това, че похарчените пари ще ви помогнат с повече внимание да се обърнете към това, че заслужавате най-доброто отношение, и знаейки, че похарчените пари ще ви помогнат с повече сериозност да се отнесете към грижата за тялото си.

Начинът, по който нанасяме крема по кожата си, говори много за отношението ни към собственото тяло. „Някои механично нанасят крема – сякаш при забърсване на прахта от мебелите при рутинното чистете. – А може да подарим на тялото си няколко минути истинска грижа и удоволствие, казва още Стефани Аюсо. В първия случай човек сякаш гледа на тялото си отстрани, оценявайки и критикувайки и най-малките му недостатъци, а във втория – усеща своята цялост, това което му помага да се вслуша в себе си (в телесното си същество) и да се отнася към него с повече симпатия.”

Разумно

От важно значение е и още един фактор – рационалното отношение към цялата процедура. Ние може да изпълняваме всички условия и инструкции, но да не таим надежда за вълшебния резултат. „Опитайте се да се отнесете към това по-реалистично, съветва Стефани Аюсо. – На опаковката е написано, че ще загубите няколко сантиметра и ще имате гладка кожа? Ами проверете дали наистина е така! Подобен трезв подход ще ви позволи да разчупите порочния кръг на безсмисленото потребление.”

Единствено проверявайки ефекта чрез собствения опит, т.е. използвайки редовно средството в съответствие с инструкцията, ние може да разберем,наистина ли даденият крем е способен да помогне за постигането на желания резултат или това е просто рекламен трик. Именно подобно отношение се нарича „осъзнато потребление”.

Вижте още интересни статии за психология, здраве, астрология, отношения и възпитание в СРодители

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес