Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевел е новото откритие в борбата срещу рака на гърдата

16 ноември 2020, 06:45 часа • 10019 прочитания

Всички сме чували, че ракът на гърдата е диагноза, която отнема много животи по целия свят и в последните години става все по-разпространена сред жените на различни възрасти. В световен мащаб учени се опитват да направят пробив в борбата с него и изглежда, че вече има светлина в тунела. 

Растение, което преди това беше отхвърлено като неполезно от медицинска гледна точка, може да се окаже маскиран герой, след като учени откриха, че спира растежа на клетките на рака на гърдата. 

В новаторските изследвания, които биха могли да доведат до бъдещ напредък при химиотерапията, звездата Arabidopsis thaliana – Арабидопсис талиана, кресът от тали, мишка-ухо крес или арабидопсис, е малко цъфтящо растение, родом от Евразия и Африка. То се счита за плевел, намира се край крайпътните пътища и в неизползвана земя.

Листата са били третирани с растителния хормон жасмонат, вещество, открито в жасмин, което засилва реакцията на растенията при стрес. След това те инкубират третираните листа с клетки от рак на гърдата.

Изследователите установяват, че раковите клетки не само са спрели да растат, но и нормалните клетки остават незасегнати. Това е важно, тъй като използването на растението при лечение на рак на гърдата може потенциално да доведе до по-бързо време за възстановяване и по-малко вторични ефекти за пациенти, подложени на химическо третиране. Те също така са открили молекулярни механизми, свързани с промените в клетките на рака на гърдата, които ще позволят разработването на по-нататъшни нови лечения.

Радващо е, че това малко откритие може да спомогне за спасяването на много животи. За момента най-доброто, което може да се направи е жените да си правят редовни прегледи с цел превенция и ранно диагностициране на рак на гърдата. Това е призив на много медицински специалисти, а у нас има редовни кампании за подобни изследвания и прегледи. 

Още: "Митове и факти за рака на гърдата"

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес