Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпечатъците разкриват вашия произход

30 септември 2015, 08:20 часа • 11687 прочитания

Пръстовите отпечатъци на всеки човек са уникални, затова те се явяват един от най-ефективните начини за идентификация.

Ново изследване показва, че отпечатъците също показват произхода на човека.

С изучаването на пръстовите отпечатъци се занимават съдебни експерти и антрополози, използвайки различни методики, без да обединяват своите изводи. В полезрението на антрополозите са рисунки на папиларния модел (така наречените детайли от първо ниво), докато криминалистиката се съсредоточава върху детайлите от второ и трето ниво – очертанията на папиларните линии, техните разклонения и пресичания.

В рамките на нова научна работа на американски специалисти са отчетени и двете методики. Антрополозите от Вашингтонския университет и университета на Северна Каролина изучили пръстовите отпечатъци на 243-ма души – мъже и жени с афроамерикански и европейски произход, като ги разгледали на трите нива едновременно.

Съществени разлики между отпечатъците на мъжете и жените нямало, но при сравнение на образци от всички етнически групи разликата се оказала забележима.

По такъв начин по отпечатъците от пръстите може с висока точност да се установи националната принадлежност и да се проследи връзката с предците. Впрочем всички разлики били установени от антрополозите благодарение на метода на криминалистите.

В бъдеще учените планират да продължат изследванията с по-голяма извадка хора. Откритието може да е полезно в антропологията за изучаването на историите на различните популации. Резултатите от изследването са публикувани в сп. American Journal of Physical Anthropology.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес