Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпечатъци от боси крака на 90 000 години са открити в Мароко

03 февруари 2024, 09:40 часа • 5429 прочитания

Френски геолози откриха на плаж в Мароко две вериги от 85 следи от човешки крака, датиращи отпреди 90 хиляди години. Тези добре запазени отпечатъци са сред най-старите и единствените по рода си, открити в Северна Африка и Южното Средиземноморие.

ОЩЕ: Археолози откриха най-старите човешки следи в Северна Африка

Изследването показало, че 85-те отпечатъка от крака са оставени от петима представители на Homo sapiens. Чрез анализиране на кварцови кристали, които съставляват по-голямата част от пясъка на плажа, учените установили, че група хора са се разхождали по плажа преди около 90 000 години, по време на късния плейстоцен или последната ледникова епоха, завършила преди около 11 700 години.

Въз основа на размера на дълбочината на отпечатъците и техния размер учените успели да определят приблизителната възраст на хората, които са ги оставили. Анализът показал, че те са били както възрастни, така и млади хора с деца.

ОЩЕ: Антрополози откриха "магистралата на цивилизацията" на древните хора

Изследователите обясняват отличното запазване на следите с това, че пясъчната ивица, по която древните хора са вървели по време на отлив, е разположена върху скалиста платформа, покрита с глинести утайки. Отпечатъците били оставени върху глината и след това бързо сбили „погребани“ от приливни вълни, които ги покрили с пясък.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес