Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Открити са руини от театъра на император Нерон в Рим

28 юли 2023, 08:40 часа • 5159 прочитания

Руините на древен театър, датиращ от 1 век сл.н.е., откриха археолози в центъра на Рим, недалеч от Ватикана. Както се предполага, това е легендарният театър, в който древният римски император Нерон (37 – 66/68) обичал да играе, съобщава вестник Corriere della sera.

Сведения за съществуването на такъв театър – Theatrum Neronis – са се съхранили в античните текстове на Плиний Стари, Светоний, Тацит. Именно от тях изследователите са почерпили основната информация и индикации къде може да се намира „храмът на изкуството“, който е описван като „върхът на лукса“.

Театърът е сравняван е с известната „Златна къща“ на Нерон – огромен дворец, който императорът построил на мястото на част от града, изгорял при Големия пожар в Рим през 64 ​​г. сл.Хр. По-късно на тази територия са издигнати Колизеумът и други обществени сгради.

Богато украсени колони от бял и цветен мрамор, инкрустирани със злато елементи, скулптури и други антични елементи са открити на дълбочина 5 м в двора на Палацо дела Ровере. Сега дворецът е собственост на Ордена на Светия гроб Господен, който е под покровителството на Светия престол. Част от историческата сграда е отдадена под наем на хотелската верига Four Seasons.

Палацо дела Ровере Lalupa / CC BY-SA 3.0

Разкопките във вътрешния двор започнали по време на реставрационни работи през 2020 г. и донесли много изненади. Освен че археолозите успели да възстановят очертанията на самия театър от руините, включително сцената, на която императорът излизашл пред гостите си, в земните слоеве са се запазили много доказателства за по-нататъшната история на това място. Например редица артефакти разказват за средновековния период, за който се знае много по-малко, отколкото за Античността.

Археолозите са открили добре запазени стъклени кани и купи, керамични вази, както и религиозни предмети. Учените смятат, че през Ранното средновековие древните руини са служили като приемна зона за поклонници, които идвали в Рим, за да се поклонят на гроба на Свети Петър. През XV век е построен дворец, около който по-късно се разраства жилищен квартал, частично разрушен по времето на Мусолини, който свързвал главната катедрала на католическия свят с насипа на Тибър с широка алея.

Наистина ли Нерон е свирил на цигулка, докато Рим гори?

След внимателно изследване и каталогизиране на всичко открито, останките от театъра ще бъдат затрупани отново. Според изданието за момента това е единственият начин паметникът да бъде съхранен заради близостта на подпочвени води. Всички открити артефакти, включително колони, ще бъдат изложени в двореца след всички необходими работи.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес