Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха странна връзка между антибиотиците и снижаването на когнитивните способности

30 март 2022, 13:40 часа • 3915 прочитания

Екип изследователи, ръководен от епидемиолози от Харвардската медицинска школа в Масачузетс, са повели мащабно проучване. Учените са открили необяснима връзка между употребата на антибиотици и снижаването на когнитивните способности при хората, пише Science Alert.

В изследването взели участие 14 542 жени на средна възраст, които приемали антибиотици поне два месеца. Пациентите били част от група, участвала в проект за хронични заболявания, наречен Nurses' Health Study. Те приемали антибиотици, докато били лекувани от различни заболявания, включително респираторни инфекции, инфекции на пикочните пътища и стоматологични заболявания.

В хода на изследването учените обърнали внимание на връзката между процесите, които протичат в стомашно-чревния тракт на човек, приемащ лекарства, и процесите в мозъка.

„В група от повече от 14 000 жени наблюдавахме, че употребата на антибиотици в средна възраст е значително свързана с последващи по-ниски резултати в глобалното познание, обучението, работната памет, психомоторната скорост и вниманието“, пишат изследователите.

Според данните при тези, които са приемали антибиотици, се наблюдавало снижаване на мозъчната активност в различни категории на обучение, а реакцията и паметта били приблизително на ниво, еквивалентно на организъм, който е с 3-4 години по-възрастен.

Когнитивната способност била оценявана средно седем години след започването на приема на антибиотици, като бил използван онлайн тест. Той включвал общо четири различни елемента, предназначени да измерват различни аспекти на когнитивната дейност.

Мъж халюцинирал и "чувал Бог" след прием на антибиотици

Учените стигнали до извода, че степента на мозъчна активност зависи от продължителността на употребата на антибиотици, но както обикновено се случва в подобни изследвания, наличието на корелация не е достатъчно за доказване на причинно-следствена връзка, тъй като е напълно възможно малко снижаване в когнитивните способности да не се причинява от самите антибиотици, а да е в резултат на преминали заболявания.

Но получените резултати са напълно достатъчни за продължаване на по-нататъшните изследвания.

„Отчитайки дълбокото влияние на употребата на антибиотици върху чревния микробиом – а предишни проучвания показват промени във функционалния потенциал две и четири години след въздействието на антибиотици – оста стомах-мозък може да бъде възможен механизъм за връзката между антибиотиците и когнитивните функции“, отбелязват изследователите.

По-рано беше съобщено, че учени от Вашингтонския университет са идентифицирали третата водеща причина за смърт сред хората. Според тях, след смъртта от инсулти и сърдечни заболявания, на трето място са смъртните случаи във връзка с резистентност към антимикробни препарати.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как са се лекували хората преди изобретяването на антибиотиците

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес