Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха следи от най-старите микроорганизми - на 3,5 млрд. години

19 декември 2017, 09:20 часа • 4725 прочитания

В Австралия бяха открити фосили на 3,5 млрд. години, носещи следи от най-старите известни микроорганизми, живели на Земята.

Това потвърждава хипотезите на учените, че животът се е появил много по-рано. Според същите тези учени това би могло да означава, че животът може да е по-често срещан във Вселената - най-малкото под формата на микроорганизми.

Учените от университети в Калифорния и Уисконсин са идентифицирали с помощта на нова технология химическите следи на 11 микроорганизма, които принадлежат към пет вида, някои от които – сходни на съществуващи и до днес.

Учените са открили, че тези микроорганизми имат различни типове метаболизъм. Някои от тях произвеждат метан, други го консумират, използвайки слънчевата енергия за фотосинтеза. Метанът е формирал голяма част от атмосферата на съвсем младата Земята, докато тя е била често бомбардирана от комети и където кислородът е бил малко или отсъстващ, предаде БГНЕС.

Някои от тези бактерии, които днес не съществуват, са принадлежали към типа едноклетъчни прокариотни организми - едноклетъчни без ядро. Други са били подобни на микробни видове, които се намират все още на планетата ни.

Това изследване дава основание да се смята, че някои от тези микроорганизми, описани за пръв път през 1993 г. в списание „Сайънс“, може да са живели в момент, когато на Земята все още не е имало кислород.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес