Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха следи от най-източния акведукт на Римската империя

17 ноември 2021, 08:15 часа • 10651 прочитания

Археолози са открили следи от най-източния древноримски акведукт при разкопки на древния град Арташат, чиито развалини са разположени на територията на съвременна Армения. Той е бил строен в началото на II век, по време на разцвета на империята. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Archäologischer Anzeiger.

"Нашата находка говори за това, колко много усилия са вложили римляните в инфраструктурата за бъдещата столица на новата провинция на империята. Акведуктът не е бил довършен поради това, че император Адриан е отстъпил от Армения след смъртта на Траян през 117 година“, разказва Торбен Шрайбер от Университета в Мюнстер, един от авторите на изследването.

В първите два века от новата ера на територията на съвременните Армения, Турция, Грузия и някои други страни  Римската империя и Партското царство воювали за господство в региона. Рим нееднократно се опитвал да окупира Велика Армения, но царете от династията на Аршакидите формално запазили своята независимост. Ситуацията се променила през 114 година, когато войските на император Траян завзели практически цялата територия на арменското царство, след което то се превърнало в една от многобройните провинции на империята.

Следи от този процес са открити от Шрайбер и колегите му по време на разкопки в околностите на съвременния арменски град Арташат. В античността той е бил столица и един от най-големите търговски и военни центрове на Велика Армения.

За да открият възможните граници на древния град, учените използвали геомагнитни наблюдения от въздуха. Оказало се, че в Араратската долина се криели множество ръкотворни обекти, отдалечени един от друг на равни разстояния и построени в права линия с дължина 400 метра.

Учените се заинтересували от това и изследвали няколко от тези обекти. Оказало се, че те представляват основи на арки от недовършен римски акведукт. Радиовъглеродният анализ на образци от почвата говори, че строителството е започнало в последните години от управлението на Траян. Ако акведуктът е бил довършен, то неговата дължина би била 30 километра, отделящи Арташат от най-близкия голям източник на вода – река Веди. Това би го направило най-източното древноримско съоръжение от такъв род, заключават Шрайбер и колегите му.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес