Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха потенциално годни за клониране останки от мамут

08 октомври 2015, 13:18 часа • 13309 прочитания

Якутски биолози и генетици са открили кожа и някои други останки от мамут, които потенциално може да се използват в генетични експерименти по създаване на "хибрид" между слон и мамут, съобщава РИА Новости, като цитира Североизточния федерален университет.

Експедицията, получила названието "Северна Ойкумена", била организирана със съдействието на Руското географско общество.

"Ляховските острови се смятат за център на мамутския континент. Тук е най-голямата в света концентрация на останки от мамути, затова ние избрахме този район за провеждането на точни изследвания", обясняват от университета.

За месец разкопки в архипелага учените открили шест останки от мамути, включително и уникален образец от кожа, който може да стане изходен материал за експерименти по присаждане на ДНК на мамут в клетки на слонове, изчистени от генетичния материал, които да се проведат в рамките на проекта "Възраждане на мамута" съвместно с корейски генетици.

Освен потенциалната база за клониране руските палеонтолози открили и останките от невероятен мамут джудже, който не превишавал два метра. Сега якутските палеонтолози ще се опитат да разберат дали това е аномалия, или представител на особена популация.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес