Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха нова причина за древна глобална катастрофа на Земята

19 ноември 2021, 10:28 часа • 7587 прочитания

Учените от Нюйоркския университет в САЩ са установили нов фактор, който е допринесъл за масовото измиране преди 250 млн. години, в края на пермския период. Анализът на древни наноси в Южен Китай е разкрил, че силното изригване на вулкани е предизвикало вулканична зима, а това е довело до рязко глобално застудяване. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science Advances.

Измирането на динозаврите е започнало милиони години преди метеорита

Масовото пермско измиране е най-голямата екологична катастрофа на Земята за последните 500 милиона години. В резултат на него са изчезнали 80-90 процента от сухоземните и морските видове животни. Геоложките данни сочат за няколко възможни причини, включително капанен магматизъм в Сибир, когато върху повърхността са се изливали колосални количества лава, което е довело до появата на обширен регион вулканични скали.

Учените традиционно свързват капанния магматизъм със значителни промени в климата. В атмосферата е попаднал голямо количество въглероден диоксид и това е допринесло за глобално затопляне и снижаване на нивото на разтворения кислород в морската вода. Започнали са да възникват огромни мъртви зони, лишени от кислород и пагубни за много морски организми.

В новото изследване учените са анализирали слоевете полезни изкопаеми, включително мед и живак, чиято възраст съвпада с края на пермския период. Тези скали се характеризират с наличието на аномалии в химичния състав: увеличено съдържание на изотопа Cu; включвания, обогатени с мед и сулфиди, а също и скокове в концентрацията на живак. Това вероятно е свързано с вулканично изхвърляне на сяра.

Какво е предизвикало първото масово измиране на Земята

Атмосферните аерозоли на сярната киселина може да са станали причина за рязко глобално охлаждане с няколко градуса, което след това е било заменено от глобално затопляне. Според учените това потвърждава факта, че капанният магматизъм не е бил единственият стартов механизъм за масовото измиране.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес