Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха най-древната жертва на ритуално обезглавяване

24 септември 2015, 11:01 часа • 6113 прочитания

Следи от ритуална екзекуция чрез отсичане на глава са открили учените в скалната пещера Лапа ду Санто (Централна Бразилия). Този обред е практикуван от древните жители на континента – първобитните ловци-събирачи, живели в региона преде около 9000 години, пише PLoS One.

Според антрополозите в пещерата Лапа ду Санто хората са живели преди поне 12 000 години. През 2007 г. при разкопки учените се натъкнали на гроб (фрагмент от череп, челюст, шест шийни прешлена и отрязани ръце). Гробът датирал от седмо хилядолетие пр.н.е. Учените обърнали внимание, че костите на отрязаните ръце били поставени сякаш на лицето на покойника, а на челюстта и шийните прешлени се виждали следи от удари.

Като сравнили костите от гроба с останки от други обитатели на пещерата, антрополозите стигнали до извода, че покойният по-скоро е бил член на местното племе, а не чужд. Това, а също положението на останките, накарало авторите на изследването да предположат, че човекът е бил екзекутиран в специален ритуал, а не просто като взет в плен враг.

Ако хипотезата на учените се потвърди, то останките от Лапа ду Санто ще се окажат свидетелство на най-древното обезглавяване в Новия свят и ще потвърдят наличието на сложни погребални ритуали сред палеоиндианците.

В началото на XXI век в Лапа ду Санто са открити най-древните останки на Homo sapiens в Южна Америка, както и образци от скални рисунки с изображение на гигантски фалос.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес