Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха древна човешка ДНК, непозната досега в световен мащаб

27 август 2021, 13:58 часа • 19328 прочитания

Археолози откриха останките на 7200-годишен скелет на жена ловец-събирач в Индонезия, който има „ясно изразена човешка линия“, несрещана досега никъде другаде по света.

Сравнително непокътнатата вкаменелост, принадлежала на 17-18-годишна тийнейджърка, е погребана във варовикова пещера в Южно Сулавеси.

Изследването, публикувано в списание Nature, е сътрудничество между индонезийски и международни изследователи. Разкопките са започнали през 2015 г.

„Това е първият път, когато някой съобщава за откриването на древна човешка ДНК от обширния островен регион между континентална Азия и Австралия“, казва Адам Брум, археолог от Австралийския изследователски център за еволюция на човека към университета Грифит в Бризбейн, който е ръководител на проучването, съобщи АФП.

Брум има предвид област, простираща се от Калимантан и Ломбок до западния край на Папуа, която е известна на учените като Валаса.

Разкопките са били особено предизвикателни, тъй като ДНК е могла лесно да се разгради в тропическия климат.

"Много рядко се среща ДНК на древен човек във влажните тропици - затова това е толкова щастливо откритие", казва Брум.

Анализът на ДНК разкри, че жената е част от население, свързано със съвременните папуаси и коренните жители на Австралия. Геномът обаче е свързан и с неизвестна досега различна човешка линия, която не се среща никъде другаде по света.

Изследването оспорва предишните теории за времето на пристигане на различни групи хора в региона.

"Това показва колко малко знаем за ранната човешка история на Валасовите острови в Индонезия", посочва Брум. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес