Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем неща, които може би не знаете за покушението срещу императрица Сиси

12 август 2024, 17:31 часа • 1617 прочитания

„Какво стана с мен“ – това са последните думи, излезли от устата на легендарната Сиси, която е прободена в сърцето с остра кама в Женева на 9 септември 1898 г. от италианския анархист Луиджи Лукени. Императрицата става политическа жертва на анархистите, които се опитват да привлекат внимание към каузата си чрез опити за убийства.

„Сиси - убийството на императрицата“ е нов документален филм, базиран на архивни документи, манифести, записките на Лукени, кореспонденцията между Франц Йосиф и Елизабет и за първи път - официални документи на императорската фамилия, с премиера по Viasat History в петък вечер на 30 август. В тази статия сме събрали няколко интересни факта, които може би не знаете за това трагично убийство.

1. Сиси пристига в Женева, за да се лекува. Императрицата винаги е обичала Женевското езеро и през лятото на 1898 г. тя пристига за пети път, все още страдаща за смъртта на сестра си, която загива в пожар в Париж. Убеден почитател на физическите упражнения, на Елизабет ѝ е трудно да се примири с факта, че поради възрастта си ще трябва да се откаже от ездата дресировка на коне.

2. Въпреки че е инкогнито, всеки знае, че тя е там. Тя избира Женева заради спокойствието и тишината, не желае суета, настанява се в квартира под псевдоним, но местните вестници пишат “Да, императрица Елизабет, позната под името графиня де Хоенемс, се завърна”, така че всички са наясно с местоположението на Сиси.

3. Била е предупредена за опасността от атентат. На 5 септември шефът на Женевската полиция посещава Сиси, за да я предупреди за заплахата, идваща от анархистите. Само тази година 36 от тях са били експулсирани извън страната. Началникът предлага полицейска защита, но Елизабет отказва, казвайки: “Искат да ме преследват като затворник”.

4. Тя не е била първоначалната цел на Лукени. През септември 1898 г. в Женева очакват принц Анри Орлеански, наследник на френския трон. Луиджи Лукени, който е с много беден произход и прегръща идеите на анархистите в много ранна възраст - е набелязал него за мишена с цел да привлече внимание за своята кауза. Анри неочаквано отменя визитата, но Лукени е разочарован за кратко – Императрицата ще замени принца или както казва анархистът Кропоткин: “Пътят към революцията минава през кралските гърди”.

5. Първоначално кортежът на императрицата са помислили, че само е била блъсната. Вечерта на 9 септември, придружавана от своите придворни, Елизабет бърза за гарата на лодките, когато Лукени се блъска в нея. Кралицата пада, но след това се изправя и бързо се възстановява. Елизабет е вцепенена, но може би поради шока, тя незабавно продължава да се придвижва към кораба.

6. Вече на кораба, състоянието на императрицата се влошава бързо. На кораба една нейна придворна дама вижда Елизабет да пребледнява и иска да и даде малко захар, за да се почувства по-добре. Дишането ѝ става все по-трудно и по-трудно и те разхлабват корсета ѝ – и виждат малката рана, направена от острата кама на Лукени. Корабът обръща веднага обратно, но безполезно – Сиси губи съзнание и докторите, които я очакват, могат само да установят времето на смъртта ѝ. 

7. Животът ѝ може би нямаше да бъде спасен дори и при други обстоятелства. Камата на Лукени пробожда четвъртото ребро на Елизабет, предизвиквайки вътрешно кървене. Голямо количество течност се събира около сърцето ѝ, което не може да се справи с налягането и спира да бие. Ако линейка беше дошла на помощ на Сиси, вероятно щеше да пристигне твърде късно, а сърдечната тампонада обикновено води до смърт, ако гърдите не се отворят.

8. На нейното погребение е планиран друг опит за атентат. Погребението на Сиси се състои във Виена, на 17 септември 1898. Шифрована телеграма по-късно разкрива, че двама анархисти са пътували с цел да убият принца на Неапол. За щастие властите са имали точното описание на двете лица и са успели да ги арестуват навреме.

Докато всички в монархията са в траур, Лукени не изпитва угризения. „Това е само началото!“ – казва той. Не се превръща в мъченик, обаче, а легендата за Сиси е жива до днес.

„Сиси - убийството на императрицата“ e с премиера по Viasat History в петък, 30 август.

Междувременно по Epic Drama всеки четвъртък от 22:00 часа се излъчва най-новата екранизация за живота на Сиси. Това не е исторически филм, това е универсална и вечна приказка за любовта, свободата, семейството, самоопределението и дълга, облечена в блясъка на придворната мода от 19-и век. 

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. Следете на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес