Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасен астероид се приближава към Земята

24 март 2022, 10:44 часа • 4138 прочитания

Астероид с дължина 400 метра ще се сближи днес вечерта със Земята, съобщава The Science Times. Наса наблюдава потенциално опасния астероид, който е около три пъти по-голям от Лондонското око. Астероидът, наречен 2013 BO76, е открит през 2013 г. и ще премине на 5,1 милиона километра от Земята, което е 13 пъти разстоянието между нашата планета и Луната. Това е достатъчно далече, за да се избегне сблъсък, но от гледна точка на астрономията е близо, затова се смята за потенциално опасен.

Учените смятат астероиди или комети за опасни, ако те се намират до 7,4 милиона километра от планетата и имат диаметър най-малко 140 метра. Небесно тяло от такъв мащаб е способно да унищожи градове и да опустоши цели региони. По-големи обекти - с размери 1 км или повече - могат да доведат до масово унищожаване.

Астероид бил забелязан два часа преди удара със Земята

Например на науката е известно, че астероид с диаметър 10 км се е сблъскал с днешния полуостров Юкатан преди 65 милиона години. Той е унищожил повечето от растителните и животински видове на Земята, включително динозаврите. А през 1908 г. 50-метров небесен обект се евзривил над река Тунгуска в Сибир. Това е довело до унищожаването на 80 милиона дървета на площ от 2,1 хиляди квадратни километра. Един от най-известните случаи в най-новата история на човечеството е взривът на астероид с диаметър 20 метра над Челябинск в Русия през 2013 г. Неговата енергия се равнява на експлозията на 30 бомби в Хирошима, пише The Science Times.

В близко бъдеще - през март 2023 г. - Земята е застрашена от астероид с диаметър 50 метра. Ранното откриване на такива обекти е от решаващо значение за защитата на света от космическите заплахи.

Изчислиха последствията от сближаването на Апофис през 2029 г.

Бразилски учени са анализирали повърхностните свойства и динамиката на околностите на астероида Апофис. който ще премине в непосредствена близост до Земята през 2029 г. Статия за това е публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Астероидът Апофис е открит през 2004 г. и оттогава се наблюдава внимателно, тъй като първоначално е класифициран като потенциално опасен за Земята обект. Вероятността от сблъсъка му с планетата се оценяваше на 2%. В момента подобна възможност е практически изключена и според последните данни Апофис ще се приближи до Земята на не повече от 38 хиляди километра и това ще се случи на 13 април 2029 г.

Астероид може да се сблъска със Земята следващото лято

Новото изследване анализира физическите характеристики на това небесно тяло и възможните последствия от сближаването му със Земята. Габриел Бордерес-Мота от Мадридския университет „Карлос Трети“ обяснява, че директният сблъсък на два обекта не е единствената заплаха в подобни случаи. Гравитационното взаимодействие между планетата и голямо небесно тяло като Апофис може да промени формата на последното, да го разкъса на части, да откъсне скали от повърхността му или дори да изхвърли други тела, обикалящи около астероида, като скали или спътници. Учените провели серия симулации, използвайки компютърен модел с 15 000 частици с различни размери, разположени в непосредствена близост до Апофис, и се опитали да предвидят как тези частици ще се държат в отговор на външни въздействия.

От тази симулация бил направен извод, че колкото по-ниска е плътността на опаковката на частиците, толкова по-малка е вероятността те да останат непроменени. Ако Апофис има достатъчно ниска плътност, то около 90% от не добре закрепените камъни могат да напуснат повърхността му по време на приближаването към Земята и да се разлетят из околното пространство по непредвидим начин. Освен това резултатите от симулацията показали, че сближаването на Апофис може да предизвика приливи с незначителна сила на Земята и, от друга страна, да предизвика свлачища на повърхността на астероида.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пак ни предупредиха за Апофис, който опасно ще се приближи до Земята през 2029 г.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес