Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омикрон се оказа уязвим към екстракт от глухарче

27 декември 2022, 09:40 часа • 7408 прочитания

Европейски биохимици са открили, че екстрактът от обикновено глухарче е в състояние да потисне възпроизвеждането на коронавируса в клетъчни култури и има по-силен ефект върху щама Омикрон, отколкото върху предишните вариации на SARS-CoV-2. Резултатите от експериментите на изследователите са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

„Показахме в експерименти с човешки клетъчни култури, които са особено уязвими към коронавирусна инфекция, че дори малки количества екстракт от глухарче могат да потиснат възпроизвеждането на SARS-COV-2 с повече от 60-80%. Това беше особено характерно за културите, заразени с щама Омикрон, което говори не за повишаване на устойчивостта на вируса, а за намаляване на способността му да устоява на растителни екстракти“, пишат изследователите.

От началото на епидемията от коронавирус биолози и медици изучават как съществуващите антивирусни препарати, други лекарства и различни биологично активни вещества действат върху него. Тези опити показват, че някои лекарства, предназначени за борба с хепатит С и ебола, могат да забавят възпроизвеждането на SARS-CoV-2.

Някои от тях вече се използват в медицинската практика за лечение на COVID-19, но учените продължават да търсят други средства, способни да забавят размножаването на вируса, включително сред различни съединения, които вече съществуват в природата. Например през последните две години учените са открили, че веществата, присъстващи в екстрактите от черен чай, змийска отрова и пелин, могат да потиснат възпроизвеждането на SARS-CoV-2.

Билков лек за коронавирус

Група европейски биохимици под ръководството на Евелин Лами, професор в университета във Фрайбург (Германия), повече от година изучава как различни екстракти от популярни лечебни растения влияят на коронавируса. В един от поредните експерименти от този вид учените използвали екстракт от глухарче и проследили ефекта му върху различни щамове на SARS-CoV-2.

Проведените от изследователите експерименти показват, че присъстващите в тази билкова тинктура вещества са в състояние да блокират образуването на връзки между коронавирусните частици и ACE2 клетъчните рецептори, които са атакувани от причинителя на COVID-19. В същото време учените са открили интересни разлики в естеството на ефекта на екстракта от глухарче върху първите и текущите вариации на SARS-CoV-2.

По-специално изследователите установили, че веществата, присъстващи в екстракта от глухарче, дори в относително малки концентрации забавят възпроизвеждането на уханската вариация на коронавируса и неговия делта-щам в култури от уязвими клетки с около 60-70%. От друга страна, подобни дози от екстракта забавят размножаването на щама Омикрон с 80% или повече, което показва повишената му уязвимост към действието на това лекарство.

Подобни експериментални резултати, отбелязват професор Лами и нейните колеги, предполагат, че мутациите са направили щама Омикрон по-малко устойчив на вещества от растителни екстракти, което отличава тези тинктури от ваксини и терапии, базирани на антитела, които бързо са загубили своята ефективност. По-нататъшното изследване на екстракта от глухарче, както се надяват учените, ще им позволи да изолират веществата, отговорни за потискането на инфекцията, и да създадат на тяхна основа нови лекарства срещу COVID-19.

Следва да добавим, че статията, описана в тази новина, е т.нар. препринт. Това означава, че тя не е рецензирана от независими експерти или проверявана от редактори на научни списания, както обикновено се случва в подобни случаи. Затова към изводите от нея и подобни статии трябва да се подхожда предпазливо.

ОЩЕ: Най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес