Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Одобрена е първата ваксина срещу вируса RSV

07 юни 2023, 10:29 часа • 2923 прочитания

Европейската комисия последва Съединените щати, като одобри първата в света ваксина срещу респираторният синцитиален вирус (RSV), която ще се използва от възрастни на възраст над 60 години, съобщи производителят й GlaxoSmithKline (GSK).

"Това разрешение за Arexvy означава, че възрастните, които отговарят на условията, могат да бъдат ваксинирани срещу заболяването RSV за първи път", заяви в изявление главният научен директор на GSK Тони Ууд, цитиран от АФП.

Респираторният синцитиален вирус (RSV) е често срещан вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата и новородените бебета, предаде БГНЕС.

При много здрави деца и възрастни инфекцията с респираторен синцитиален вирус причинява симптоми, подобни на тези при настинка. При новородените бебета обаче RSV може да доведе до по-сериозни състояния. Респираторният синцитиален вирус принадлежи към семейство Pneumoviridae. Той е чест причинител на инфекции на белите дробове и дихателните пътища при новородени бебета и малки деца. Инфекциите с вируса най-често се наблюдават от септември до май. RSV обикновено причинява леки, подобни на простуда симптоми, но може да бъде сериозен за бебета и възрастни хора, както и за хора със слаба имунна система и основни заболявания. В тежки случаи може да причини пневмония и бронхиолит - възпаление на малките дихателни пътища дълбоко в белите дробове.

Съединените щати одобриха лекарството миналия месец, а ваксината е кулминацията на десетилетен лов за защита на уязвимите хора от често срещаното заболяване.

Анализаторите прогнозират, че през следващото десетилетие пазарът може да възлезе на над 10 милиарда долара, като скоро се очаква да последват подобниваксини и от други производители, включително Pfizer и Moderna.

GSK заяви, че RSV е "често срещан, заразен респираторен вирус, който води до приблизително 20 000 смъртни случая в болница всяка година при възрастни на възраст над 60 години в Европа".

Проучване: Грипът си помага с друг респираторен вирус, за да ни разболява по-тежко

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес