Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новооткрит ефект на витамин B12 изненада учените

18 ноември 2023, 08:45 часа • 11254 прочитания

Витамин B12 има положителен ефект върху състоянието на кръвоносната и нервната система и облекчава синтеза на ДНК. Учени от Института за биомедицински изследвания в Барселона (Испания) са открили, че витаминът влияе и на процесите на регенерация.

ОЩЕ: 10 признака на дефицит на витамин В12

По време на експеримент с мишки по препрограмиране на клетки учените забелязали, че този процес изисква големи количества витамин B12. Изследователите увеличили дозата на витамина и с изненада забелязали, че процесът протича по-ефективно.

Учените продължили изследването и проверили теорията, че процесът на клетъчно препрограмиране в този случай може да имитира ранните стадий на възстановяване на увредената тъкан в организма. Изследването е публикувано в списанието Nature Metabolism.

Авторите потвърдили предположението си чрез лечение на язвен колит: процесът на възстановяване при мишки с това заболяване се ускорил. Вече е фиксирана закономерност между нивата на B12 и лечението на язвен колит и при хора, но причините за това на клетъчно ниво не бяха ясни.

ОЩЕ: Имате липса на витамин В12? Просто яжте тези храни

Освен това учените са установили, че дефицитът на В12 по време на препрограмирането на клетките води до генетичен срив и в крайна сметка има отрицателно въздействие върху способността на организма за регенерация.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес