Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново откритие за коронавируса кара още един научен екип да настоява да се търси "предавателят" на вируса към хората

10 февруари 2021, 15:45 часа • 4457 прочитания

Коронавирус, подобен на причинителя на глобалната пандемия, е открит в кръвта на пет прилепа, живеещи в Тайланд.

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, се доближава на 91,5% до генетичния код на този новоидентифициран вирус, наречен RacCS203. Смята се, че вирусът не е в състояние да зарази хората, тъй като не може да се свърже с ACE2 рецептора на човешките клетки, входа на Covid-19 в тялото. Установено е обаче, че антителата, циркулиращи в кръвта на тези заразени прилепи, както и на панголините, са ефективни при неутрализиране на вируса SARS-CoV-2. Този биологичен парадокс показва, че коронавирусите, базирани на прилепи, не могат принципно да заразят хората, заключават експерти. Вместо това авторите смятат, че коронавирусите развиват способността да заразяват човешки клетки, след като първо са били прехвърлени в междинен гостоприемник, като панголин. Тук той мутира и леко променя формата си, което му дава възможност за свързване с ACE2, теоретизират авторите.

Тези констатации се съгласуват с вчерашното съобщение на Световната здравна организация, че пандемията вероятно се е появила естествено и коронавирусът не е бил пуснат от лаборатория, обобщава Mail Online, цитиран от БГНЕС.

Изследователи, ръководени от университета "Чулалонгкорн" в Банкок, са взели проби от прилепи в убежище за диви животни в Източен Тайланд. Те са провели геномно секвениране на новия вирус, за да открият колко тясно свързан е с други коронавируси, включително SARS-CoV-2. То разкрива, че най-близкият роднина на новия вирус се нарича RmYN02, вирус, който е на 93,6% идентичен със SARS-CoV-2. Но въпреки че са генетично сходни (91,5% идентичност), SARS-CoV-2 и RacCS203 (новият вирус в тайландските прилепи), те имат ключови разлики. Например, въпреки че шиповите протеини на двата вируса са генетично сходни, ключовият дял на шиповете, който се свързва с човешките рецептори, е много различен по форма, което прави невъзможно новият вирус да се свързва с човешки ACE2 клетки.

Откриването на новия вирус добавя информация към нарастващата банка от знания за семейството коронавируси, към което принадлежи SARS-CoV-2. По-рано подобни вируси бяха открити само в Китай и Япония, но наличието на този щам в Тайланд показва, че има много повече, отколкото се смяташе преди, вероятно разпространени в диапазон от 3000 мили в Югоизточна Азия.

Професор Мартин Хибърд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който не е участвал в проучването, коментира: "Тази статия идентифицира още един коронавирус при прилепи, за който се смята, че е свързан с щама SARS-CoV-2, причиняващ в момента човешката пандемия. Тази нова констатация от Тайланд подчертава широкото разпространение на прилепите и вирусите, които могат да включват причинителя на настоящото огнище".

Вируси, тясно свързани с SARS-CoV-2, се срещат в четири вида прилепи, за които е известно, че са „резервоари“ на много патогени. Ареалът на тези видове се простира чак на запад до Индия, обхваща целия Южен Китай и достига чак на изток до Япония. Южният край на техния ареал включва Филипините и Сингапур.

Учените искат да разкрият еволюцията на вируса SARS-CoV-2, за да научат откъде е дошъл, за да предотвратят бъдещи огнища на подобни патогени.

Световната здравна организация (СЗО) вече оповести, че е "изключително малко вероятно" SARS-CoV-2 да е излязъл от лаборатория в китайския град Ухан. Екип от СЗО, изпратен в Китай, за да установи произхода на вируса, проведе първата си пресконференция вчера, след като Китай забави мисията. Ръководителят д-р Питър Бен Ембарек от СЗО каза следното: "Първоначалните ни открития показват, че заразата чрез посреднически вид гостоприемник е най-вероятният път и този, който ще изисква повече проучвания и по-конкретни целенасочени изследвания".

Авторите на последното изследване пишат в своя доклад, публикуван в "Nature Communications": "Необходимо е спешно трансгранично наблюдение, за да се открие непосредственият предаващ вируса SARS-CoV-2".

Още: Научни данни загатват, че коронавирусът може би мутира към по-страшно

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес