Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново откритие променя историята

27 юни 2021, 09:10 часа • 31324 прочитания

Китайски изследователи откриха древен череп, който може да принадлежи на изцяло нов човешки вид. Екипът твърди, че е най-близкият ни еволюционен роднина сред известните видове древни хора, като неандерталци и хомо еректус, съобщава BBC.

С прякор „човек-дракон“ екземплярът представлява човешка група, живяла в Източна Азия преди поне 146 000 години. Открит е в Харбин, в североизточен Китай, през 1933 г., но досега не е привлякъл вниманието на учените.

Този петък беше публикуван анализ на черепа в списание „The Innovation“.

Един от водещите експерти във Великобритания за човешката еволюция, професор Крис Стрингер от Природонаучния музей в Лондон, е част от изследователския екип.

"По отношение на вкаменелостите през последния милион години, това е едно от най-важните открити досега", казва Стрингер пред BBC.

"Това, което имаме тук, е отделен клон на човечеството, който не е на път да се превърне в Homo sapiens (нашият вид), а по-скоро представлява отделна линия, която се е развила в региона в продължение на няколкостотин хиляди години и в крайна сметка е изчезнала“.

Изследователите казват, че откритието има потенциал да пренапише историята на човешката еволюция. Техният анализ предполага, че той е по-тясно свързан с Homo sapiens, отколкото с неандерталците.

Учените присвоили екземпляра на нов вид: Homo longi, от китайската дума „дълъг“, което означава дракон. „Открихме рода на изгубения си брат“, каза Шюн Ни, професор в Китайската академия на науките и университета GEO Hebei в Шицзячжуан.

Черепът е огромен в сравнение със средните черепи, принадлежащи на други човешки видове, включително и на нашия. Мозъкът му е сравним по размер с този на нашия вид.

„Човекът-дракон“ има големи, почти квадратни очни кухини, дебели вежди, широка уста и големи зъби.

Професор Оянг Жи от университета „Hebei GEO“ заяви, че това е един от най-пълните открити вкаменелости на ранен човешки череп, откриван някога.

„Той има комбинация от примитивни и по-модерни характеристики, което се отличава от всички останали видове хора“, обясни изследователят.

Учените вярват, че "човекът-дракон" е бил физически силен и здрав. Но малко се знае за това как е живял, тъй като черепът му е отстранен от мястото, където е намерен.

Това означава, че понастоящем няма археологически контекст, като каменни инструменти или други елементи от тяхната култура.

Черепът е открит през 1933 г. от зидар, работещ по изграждането на мост над река Сонгхуа, който минава през Харбин, провинция Хейлундзян.

Името на реката означава „Черен дракон“, поради което новият човек е кръстен „човек-дракон“.

По това време градът е бил под японска окупация. Подозирайки културната му стойност, китайският работник го пренася контрабандно вкъщи, за да го държи далеч от обсега на обитателите. Той го криел около 80 години. Мъжът разказал на семейството си за черепа, преди да умре, така че в крайна сметка той попаднал в ръцете на учените.

"Човекът дракон" се присъединява към поредица от ранни човешки останки, открити в Китай, които се оказаха трудни за класифициране. Те включват останки от Дали, Jinniushan, Hualongdong и челюстта от Тибетското плато.

Водеше се ожесточен спор дали тези останки представляват примитивни примери за хомо сапиенс, неандерталци, денисови хора или нещо съвсем друго.

Денисовету харя са идентифицирани за първи път от ДНК, възстановена от 50 000-30 000-годишна кост на пръста, открита в руската Денисова пещера.

Тъй като останките, свързани с тази сестра от неандерталци, са били толкова фрагментирани, групата е описана като „геном в търсене на изкопаеми записи“.

Професор Марта Миразон Лар от университета в Кеймбридж във Великобритания вярва, че „човекът-дракон“ всъщност е бил Денисов човек.

"Денисовите хора са завладяваща и загадъчна популация от миналото. Има намеци от ДНК доказателствата, че челюстта, намерена на тибетското плато, може да е от Денисов човек", каза той. "И сега, тъй като челюстта на Тибет и „човекът-дракон "си приличат, бихме могли да получим първото лице на Денисов човек."

Научният екип, който наскоро публикува подробности за останки, открити в Израел, принадлежащи към възможен вид предшественици на неандерталците, вярва, че „човекът-дракон“ може да произлезе от хората, които са се появили за първи път в този регион.

Луси и Арди, вкаменелостите, променили историята на човечеството

Но китайските изследователи твърдят, че трудно класифициращите се вкаменелости от Източна Азия представляват постепенното развитие на нов вид. Професор Ни има любезен отговор към онези, които не са съгласни с тази оценка.

"Резултатите ще предизвикат много дебати и съм почти сигурен, че много хора няма да се съгласят с нас," каза той.

"Но това е наука и това е, защото не сме съгласни, че науката напредва."

Източник/ БГНЕС

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес