Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова надежда - с кислородна терапия да бъде спряна Болестта на Алцхаймер

10 септември 2021, 08:15 часа • 13091 прочитания

За първи път едно нефармацевтично клинично изпитване се доказва като ефективно за блокиране на основните активатори на Болестта на Алцхаймер. Такова е мнението на проф. Ефрати от университета в Тел Авив, чието проучване за използването на кислородна терапия в барокамера (HBOT), с цел подобряване на мозъчната функция е публикувано в медицинското списание Aging.

Проучването, което комбинира използването на HBOT при лечението на животни, генетично "принудени" да развият Болестта на Алцхаймер и група хора на възраст над 65 години, които вече са изпитвали сривове на паметта (етап от развитие на болестта на Алцхаймер), дава следните положителни резултати: подобряване на съдовата функция, притока на кръв към мозъка, капацитета на паметта, вниманието и скоростта на обработка на информацията, както и спад в амилоидното натоварване на мозъка - амилоидите са неразтворими протеини. Амилоидните бета отлагания в стените на кръвоносните съдове на мозъка са най-честата съдова патология при болестта на Алцхаймер.

"Терапията кара тялото ни да извърши необходимите корекции, за да обърне процеса, който завършва с болестта на Алцхаймер", заяви Ефрати пред The Jerusalem Post.

"Хипербаричната медицина е форма на терапия, която изисква пациентите да бъдат държани в специални камери, в които атмосферното налягане е много по-високо от това, което обикновено се наблюдава на морското равнище. Освен това те дишат въздух, обогатен със 100% кислород", обясни ученият.

Лечението вече се използва за други показания и е известно, че е относително безопасно, когато се управлява от медицински специалист. Предишно проучване на Ефрати и екип от Медицинския център "Шамир" установи, че когато здрави възрастни над 64 години са били поставени в барокамера и им е подаван чист кислород в продължение на 90 минути на ден, пет дни в седмицата за период от три месеца, процесът на стареене на мозъка се забавя чувствително. Ефектите от терапията върху мозъка са оценени с помощта на ЯМР с висока резолюция. Резултатите: 16% -23% увеличение на мозъчния кръвен поток, 16.5% подобрена памет и подобрения както на вниманието, така и на скоростта на обработка на информация.

"След хипербарна терапия, възрастните пациенти, които вече са страдали от загуба на памет, показват подобрение на притока на кръв към мозъка, както и реално подобрение на когнитивните умения", казва проф. Ури Ашери, също от университета в Тел Авив, участвал в изследването на проф. Ефрати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес