Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неприлична двуметрова статуя на мъж е открита в Карахан тепе

04 октомври 2023, 07:50 часа • 68226 прочитания

Археолози съобщиха за находки, направени по време на разкопки на два монументални комплекса от епохата от докерамичния неолит – Гьобекли тепе и Карахан тепе, които се намират в Югоизточна Турция.

ОЩЕ: Древни хора погребали странно здание на 11 000 години до Гьобекли тепе

Снимка: Göbeklitepe Excavation team

В първия те открили статуя на диво прасе в естествен ръст, боядисана с червени, бели и черни пигменти. Тя стои на постамент, върху който са издълбани буквата Н, полумесец, две змии и три антропоморфни лица или маски. В Карахан тепе изследователите открили каменна статуя с височина 2,3 метра, която изобразява мъж, държащ пениса си с две ръце, както и скулптура във формата на лешояд. Това съобщават от Министерството на културата и туризма на Турция.

Снимка: Türkiye Ministry of Culture and Tourism

Гьобекли тепе е един от най-старите монументални храмови комплекси, построен през X хилядолетие пр.н.е. Разкопките на този известен паметник са започнали в края на миналия век и са донесли много открития за организационните способности на древните жители на Близкия изток, тяхната култура и идеи.

ОЩЕ: Ново откритие в Гьобекли тепе поставя под съмнение ролята му като храм

Карахан тепе се намира само на няколко десетки километра от Гьобекли тепе. Освен всичко друго, археолозите са открили тук множество статуи, изобразяващи хора и животни, както и структура, във вътрешността на която се намират 11 вертикално монтирани каменни колони под формата на фалоси и каменна мъжка глава. По предварителни оценки Карахан тепе може дори да е малко по-древен от Гьобекли тепе.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес