Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неизвестна цивилизация построила най-старата обсерватория в Америка (ВИДЕО)

30 март 2022, 11:50 часа • 4214 прочитания

Археологическият обект Чанкильо в Перу има уникални характеристики, които не могат да бъдат открити никъде другаде по света.

Много преди инките да създадат своята империя на територията на днешно Перу и да започнат да се покланят на бога Слънце, неизвестна цивилизация построи най-старата слънчева обсерватория на американския континент, съобщава ScienceAlert.

Археологическият комплекс Чанкильо, който се намира в пустиня на брега на Тихия океан, се състои от руини на слънчева обсерватория, наречена „Тринадесетте кули“, храм, жилищни помещения и място за събиране на местните жители. Учените смятат, че това място е било използвано за ритуали, както и за наблюдение на Слънцето. Археолозите също са стигнали до извода, че представители на древната цивилизация са използвали слънчевия календар.

Учените смятат, че самата обсерватория е построена между 500 и 200 г. пр.н.е. Но още през I век от новата ера по неизвестни причини това място е било изоставено.

Слънчевата обсерватория „Тринадесетте кули“ е наречена така, тъй като се състои от 13 кули, построени на върха на хълм в посока север-юг. Кулите са разположени на еднакво разстояние една от друга. В резултат на това те образуват назъбен хоризонт. Дължината на тази линия от кули е приблизително 300 метра.

Сензационни факти за Мачу Пикчу са открити в атлас от 1904 г.

Ако погледнете различни точки в тази линия от кули, можете да видите, че тази обсерватория показва точно позицията на изгрева и залеза през цялата година. Например в деня на лятното слънцестоене изгревът се появява вдясно от най-дясната кула. На зимното слънцестоене изгревът се появява вляво от най-лявата кула.

Кулите са разположени толкова добре, че наблюдател близо до хълм може да предскаже сезона само въз основа на изгрева или залеза. Например септемврийското равноденствие може да се определи, когато слънцето залязва между шестата и седмата кула.

Релеф от културата Касма-Сечин. AgainErick / CC BY-SA 3.0

За представителите на древната цивилизация практически не се знае нищо. Но най-вероятно това е била една от най-старите култури в Америка. Тя е с хиляда години по-стара от цивилизацията на инките, които също са известни със своите астрономически наблюдения.

Археологическият комплекс Чанкильо се намира в крайбрежната пустиня между реките Касма и Сечин. Затова учените са дали на неизвестната цивилизация името "културата Касма-Сечин".

През 2021 г. този комплекс е включен в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Археолози откриха хирургически инструменти на 1000 години в Перу

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес