Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нечетните числа са мъжествени, четните – женствени

21 август 2015, 10:42 часа • 14272 прочитания

Хората са склонни да възприемат нечетните числа като мъжествени, а четните – като женствени, са изяснили учени в статия, публикувана в сп. Frontiers Psychology.

"Потвърдихме, че нечетните числа се смятат (от доброволците – б.р.) за мъжествени, докато четните се възприемат като женствени“, пишат в своята статия Джеймс Уилки (James Wilkie) от университета на Нотр Дам в Саут Бенд (САЩ) и Гален Боденхаузен (Galen Bodenhausen) от Северозападния университет в Еванстън (САЩ).

Уилки и Боденхаузен няколко години провеждали изследвания, изяснявайки възприемат ли хората числата като обекти, притежаващи мъжки и женски черти. В новото им изследване участвали 315 души.

В първия експеримент те показвали на доброволците на монитор едноцифрени числа и ги карали да оценят тяхната мъжественост или женственост. Оказало се, че нечетните числа се възприемали като мъжествени и те били характеризирани като независими и силни, а четните числа изглеждали женствени и или характеризирани като доброжелателни и меки.

Нулата била възприемана от доброволците неутрално. Такива особености на възприятието се наблюдавали както при мъжете, така и при жените, но при последните те били изразени по-ярко.

Във втория експеримент учените изследвали възприемането на двуцифрените числа. Резултатите показали, че жените, както и в случая с едноцифрените числа, възприемали нечетните числа като по-мъжествени, а четните – като по-женствени, но мъжете като цяло възприемали двуцифрените числа като мъжествени.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес