Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не пропускайте падащите звезди – Персеидите!

11 август 2015, 13:53 часа • 13472 прочитания

Метеорният поток Персеиди, който се появява в средата на юли, ще се усили максимално на 12 срещу 13 август (четвъртък). В това време ще могат да се наблюдават 80-100 метеора на час.

Активността на Персеидите ще се променя вълнообразно с напредването на нощта – масирани прояви на "падащи звезди" ще се редуват с периоди на затишие, когато нищо интересно няма да се случва на небето. Най-зрелищни ще бъдат часовете преди разсъмване.

Тази година любителите на красивото зрелище ще имат късмет, тъй като само ден по-късно е новолунието и светлината от нашия естествен спътник няма да пречи на наблюденията.

Небето ще бъде тъмно и благодарение на това десетки ярки метеори ще могат да бъдат наблюдавани безпрепятствено. Астрономите препоръчват за още по-добра видимост да се излезе извън града, където няма да пречат и светлините от лампите.

Още на следващата нощ, на 14 август, активността на метеорния поток ще спадне двойно и ще продължи с такива темпове чак до 25 август.

Персеидите са най-мощният метеорен поток, който може да се види от Земята. Той се наблюдава всяка година по едно и също време, а радиантът (мястото, откъдето изглежда, че излизат метеорите) се намира в съзвездие Персей. Всъщност Персеидите са частици от шлейфа на кометата Суифт-Тътъл.

Когато Земята премине през шлейфа от прахови частици на кометата, те навлизат в атмосферата на нашата планета и изгарят с красива ярка следа.

Напомняме, че Персеидите не са единственото зрелищно "космическо представление" през август. От 3 юли до 15 август в небето се наблюдават и Алфа-Каприкорнидите (те достигнаха максимум на 2 август, но пък тогава пълната Луна попречи на зрелището), с интензивност около 5 метеора на час.

В първите дни на август Земята премина и през Йота-Акваридите и на 6 август най-упоритите ловци на "падащи звезди" можеха да се наслаждават на около 6 метеора в час.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес