Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научните открития на 2015 г. според Science

18 декември 2015, 08:15 часа • 23934 прочитания

Създадената система за редактиране на генома CRISPR/Cas9, която през април тази година беше използвана за модифициране на ДНК на човешки ембриони, е "откритие на годината" според списание Science, а мисията "Нови хоризонти" и получените от нея снимки на Плутон е победител в "народното" гласуване на сайта на изданието.

Новият, чуден свят на ДНК

Първите версии на тази технология се появиха през 2013 година, когато калифорнийският молекулярен биолог Фън Чжан и колегите му осъзнаха, че вграденият в бактерията Streptococcus pyogenes "антивирус" – системата CRISPR – може да се използва заедно с друг бактериален белтък – ДНК ножицата Cas9, за редактиране на генома.

През 2013 започна бурно развитие на тази технология и днес нейните успехи се използват за редактиране на геномите на десетки живи същества, включително и човешки ембриони, което беше извършено от китайските генетици през април тази година. Тези опити разкриха главния недостатък на CRISPR/Cas9 – "редакторът", особено при множество изменения на гените, понякога греши и отстранява ненужни ДНК сегменти.

Този проблем, както твърдят Чжан и колегите му в статия, публикувана в Science в началото на декември, е бил решен от тях чрез замяна само на три "букви" в структурата на белтъка Cas9, които го направили по-избирателен и придирчив при редактирането на ДНК.

Както признава Science, CRISPR/Cas9 нееднократно е разглеждан за ролята на главно научно откритие. Но декемврийската му модификация, както и стотици революционни научни работи, направени благодарение на CRISPR/Cas9, са накарали редакцията на научното издание да назове тази технология за "откритието на годината".

Сред подобните открития са очистването на човешката ДНК от следите от ХИВ, особени системи на мутагенеза, предизвикващи насочени мутации в геномите на животни и придаващи им полезни свойства – включително невъзприемчивост към маларийния паразит, свръхсилни мускули и редица други черти, които не се срещат в природата.

Освен това учените са използвали CRISPR за създаването на свръхточни "изключватели" на отделни гени и адаптацията на органите на свине за трансплантация в човешкото тяло.

Плутон, психолозите и "човекът звезда"

Второто главно откритие на годината според Science и победител в гласуването на сайта на списанието е мисията "Нови хоризонти", сближила се с Плутон в средата на юли тази година и получила първите снимки на загадъчната и "жива" планета. Компания на тази сонда прави "по-малкият" ѝ брат Dawn, посетил друга планета джудже – Церера.

Останалите открития според Science, както и главното разочарование в науката, а също и какво да очакваме през новата 2016 година можете да откриете в Мегавселена.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес