Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научна теория: Заради мишка човечеството сега се сблъска с Омикрон

06 януари 2022, 07:14 часа • 9974 прочитания

Изследователи от Китайската академия на науките в Пекин оповестиха нова теория за възможния произход на варианта Омикрон. Те твърдят, че е възможно той да е създаден в тялото на мишка. Теорията им е публикувана в Journal of Genetics and Genomics и опровергава преобладаващата теория, че Омикрон е еволюирал при продължителна инфекция в пациент с тежка имунна недостатъчност (научни данни за пример как става това ТУК).

Теорията гласи, че мишка е била заразена с човешкия вирус чрез "обратен зоонозен трансфер", при което вирусът еволюира и развива всички познати сега мутации на варианта Омикрон и след това се прехвърля обратно в хората.

Изследователите все още проучват въпроса дали е възможно мишката да е заразена случайно, или нарочно; и ако е случайно – как отново вирусът е преминал в хората; а ако е нарочно – защо е допуснато вирусът да се разпространява "навън", обобщава БГНЕС.

В изданието Medical Express обаче е публикуван материал, в който има изразени съмнения, че това е възможно. Основното е, че ACE2 рецепторът, през който SARS-CoV-2 прониква, е по-различен при мишките. Техният рецептор има доста по-малка "пропускливост" що се отнася до обичания S-протеин на вируса. Колко точно малка - авторът Джон Хюит посочва, че е толкова малка, че изкуствено трябва да бъде заразена мишка, за да развие тя сериозни симптоми. Потенциално обяснение тогава е, че Омикрон всъщност не влиза най-често през ACE2 рецептора, а по друг начин - чрез директно ендозомно поглъщане.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес