Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА отваря пробите от Луната, донесени преди 50 години

12 март 2022, 11:40 часа • 4091 прочитания

Преди 50 години астронавтите на НАСА събрали образци от повърхността на Луната, които били запечатани в 35-сантиметрови цилиндри. Един от тях бил запечатан във вакуум, а другият бил поставен в обикновен контейнер. Но и двата били върнати на Земята.

Защо агенцията е чакала толкова време?

Десетилетия по-късно учените от космическия център „Джонсън“ на НАСА в Хюстън се готвят внимателно да отворят първата тръба, която остава плътно затворена през всичките тези години след мисията на "Аполо 17" от 1972 г. – последния път, когато хората стъпиха на Луната. Защо са чакали толкова дълго? Отговорът е прост – искали да се възползват от преимуществата на технологиите на бъдещето, тоест нашето настояще.

Учени обясниха загадъчните свойства на лунните проби от "Аполо"

„Агенцията знаеше, че науката и технологиите ще се развиват и ще позволят на учените да изучават материала по нови начини за решаване на нови въпроси в бъдеще“, казва Лори Глейз от НАСА, директор на отдела за планетарни науки.

Снимка: NASA-Johnson Space Center

Незапечатаната тръба от тази мисия беше отворена през 2019 г. Слоевете от лунен грунт били запазени и образецът дал на изследователите представа за такива неща като свлачища.

Но образецът, запечатан във вакуум, може да съдържа газ. В контейнера може да има летливи вещества, които се изпаряват при нормални температури (като воден лед и въглероден диоксид).

Какво се надяват да открият учените?

Очаква се количеството газове в пробата да бъде много ниско, така че учените използват специално устройство (и дори не едно!). Например Европейската космическа агенция (ESA) е разработила инструмент за пробиване на образеца и улавяне на газовете, който бил наречен "консервната отварачка на Аполо".

Ако в пробата има газове, учените ще могат да използват най-съвременната технология за масспектрометрия, за да ги идентифицират.

„Всеки анализиран газов компонент може да помогне да се разкаже различна част от историята за произхода и еволюцията на летливите вещества на Луната и в ранната Слънчева система“, обяснява Франческа Макдоналд, ръководител на проекта в ESA.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Аполо 17: Какво правиха астронавтите на Луната? (ВИДЕО)

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес