Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-дългата река в Индия

01 ноември 2022, 12:39 часа • 9455 прочитания

Индия е страна с голямо разнообразие, което включва и многото й реки. Ще разгледаме три от най-дългите реки в Индия. Ще научим къде се намират, как са се образували и какво ги прави толкова специални. 

3 най-дългите реки в Индия

Река Ганг

Река Ганг е най-дългата река в Индия с дължина 2525 км. Реката води началото си от Хималайските планини и тече през държавите Индия и Бангладеш, преди да се влее в Бенгалския залив. Ганг се смята за свещена от индусите и е важен източник на вода за двете страни. Всъщност се смята, че реката осигурява вода за около 40% от населението на Индия!

Река Брахмапутра

Река Брахмапутра е втората по дължина река в Индия, като дължината ѝ е 2880 км. Реката води началото си от Тибет и тече през Китай, Индия и Бангладеш, преди да се влее в Бенгалския залив. Брахмапутра е важен източник на вода и за трите държави, като се използва и за транспортни цели.

Река Инд

Река Инд е третата по дължина река в Индия с дължина 3180 км. Реката води началото си от Тибет и тече през територията на Пакистан, преди да се влее в Арабско море. Инд е важен източник на вода за Пакистан и се използва и за транспортни цели.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес