Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъжете преживяват раздялата по-силно, отколкото е прието да се смята

03 ноември 2021, 08:39 часа • 8199 прочитания

Ново изследване на онлайн група за подкрепа на хора, преживели прекъсване на отношенията, говори, че мъжете преживяват раздялата много по-емоционално, отколкото е прието да се очаква от представителите на силния пол.

Международна група психолози под ръководството на изследователите от Ланкастърския университет за първи път са провели анализ на проблемите в взаимоотношенията въз основа на големи данни (big data).

Това изследване започнало като опит да се състави карта на най-разпространените проблеми във взаимоотношенията, с които се сблъскват хората извън клиниките и центровете за психологически консултации.

Изследователите искали да разберат с какви проблеми в отношенията най-често се сблъсква широката общественост, а също с какво се различават тези проблеми при мъжете и жените. Използвайки методи за обработка на естествения език, учените анализирали демографските и психологическите характеристики на повече от 184 000 души, които са писали за своите проблеми в отношенията в анонимен онлайн форум.

Не правете тези неща на раздяла

След това изследователите успели да определят статистически най-разпространените теми, които се обсъждали, като създадат „карта“ на най-честите проблеми във взаимоотношенията.

Станало ясно, че най-често в отношенията хората се притесняват от проблеми с комуникацията. Освен това всеки пети човек отбелязва трудности в обсъждането на проблемите, а всеки осми споменава проблеми с доверието в своите отношения.

Получените данни също са откроили неочаквани закономерности, включително ключови полови различия, в обсъждането на най-насъщните теми.

„Провеждайки това изследване, разбрахме, че това е добра възможност да проверим много популярни идеи за половите различия в отношенията – отбелязва водещият автор на изследването д-р Райън Бойд от Ланкастърския университет. – Например действително ли мъжете са по-малко емоционално въвлечени в отношенията, отколкото жените, или мъжете просто се подлагат на стигматизация заради това, че споделят своите чувства?“

11 грешки, които всяка жена допуска след раздяла

Анализът показал, че най-често хората, разказващи за проблеми в отношенията, споменавали емоционална болка, предизвикана от проблеми, а не самите проблеми. Най-разпространената тема за обсъждане била „душевната болка“. Хората често използвали такива думи като „съжаление“, „раздяла/разрив“, „плач“ („плача“) и „разбито сърце“.

Въпреки очакванията на учените резултатите показали, че мъжете обсъждат „разбитото сърце“ много по-често от жените. Тези данни сочат, че стереотипът за по-малка емоционална въвлеченост на мъжете в отношенията може да е неверен.

Освен това изследователите открили, че мъжете по-често от жените се обръщали за помощ към други хора от мрежата по въпроси, отнасящи се до отношенията.

Доктор Бойд отбелязва, че „традиционно жените по-често намират проблеми в отношенията, разглеждат възможността за психотерапия и търсят терапия в сравнение с мъжете“. Но ако се отхвърлят социалните стереотипи в отношенията на мъжете (нежелание да търсят помощ и да споделят своите проблеми), се оказва, че те са заинтересувани от преодоляването на трудностите в своите отношения по същия начин, както и жените.

Учените са на мнение, че по-пълна представа за проблемите в отношенията ще помогне да се разбере по-добре кога и защо в отношенията между хората нещата се объркват. Потенциално това може да помогне на двойките да избегнат на-разпространените неуспехи на пътя към успеха в романтичните отношения.

Факти, които ще ви помогнат да преодолеете раздялата

Авторите на изследването предполагат също, че резултатите им ще помогнат да се нормализира търсенето на професионална помощ от мъжете. Работата на учените също набелязва важни бъдещи насоки за допълнителни изследвания. Те за пореден път са демонстрирали, че основавайки се изключително на това, което хората пишат и озвучават в интернет, може да се получи много подробна информация за техния социален живот, мисли и чувства.

Изследването на учените е публикувано в изданието Journal of Social and Personal Relationships.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес