Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Морски обитатели живеят 4000 години

06 юли 2015, 12:48 часа • 10914 прочитания

Американски учени откриха в Тихия океан вид черни корали, способни да живеят 4000 години. Това ги прави най-големите дълголетници сред морските организми на планетата, съобщава CBS News, като цитира сп. Zootaxa.

Leiopathes annosa е оцветен в златистокафяво, а по форма колонията му напомня дърво (което е типично за черните корали). Тези същества живеят на дълбочина 300–500 метра в района на Хавайските острови.

Коралът дълголетник бил известен на учените от XVIII век, но по-рано грешно го причислявали към средиземноморския вид L. glaberrima. Като сравнили няколко образеца корали, учените от Националното управление по океански и атмосферни изследвания (NOAA) и Националния музей за естествена история решили да ги отнесат към новия вид.

След това, с помощта на дълбоководния обитаем апарат Pisces, океанолозите събрали образци от Leiopathes annosa на територията на Националния морски паметник Папаханаумокуакеа и определили тяхната възраст. Датировката на пръстените на коралите с радиовъглероден анализ показало, че тези животни могат да живеят повече от 4000 години.

„Нашето изследване подчертава колко много ново може да се почерпи с изучаването на дълбоководните, съхранили се в оригинален вид екосистеми. Става дума за Папаханаумокуакеа, който все още почти не е известен на учените“, отбелязва съавторът на статията Даниел Вагнер, цитиран от Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес