Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозният човек от Тауред – доказателство за паралелна вселена?

20 ноември 2022, 11:26 часа • 19462 прочитания

Човекът от Тауред, понякога наричан Мистерията Тауред или Човекът без родина, е легенда за човек, който пристига на японско летище от нечувана страна, наречена Тауред, пише Ancient Origins.

Някои посочват историята като доказателство за пътуване във времето, докато други говорят за паралелна вселена. Но може ли да има по-просто обяснение?

Много хора твърдят, че тази история е истина, така че същината на проблема се отнася до Тауред. В случай че се чудите, не съществува държава с името Тауред нито днес, нито е съществувала през 50-те години на миналия век – предполагаемото време, когато се е случил инцидентът.

Историята завършва с изчезването на мъжа (завинаги) ден след пристигането му в Япония. Нещо повече, всичките му лични документи също (много удобно) изчезнали, което прави тази мистерия още по-мистериозна.

Пристигането на човека от Тауред

Историята на мъжа от Тауред започнала в горещ юлски ден през 1954 г., когато той пристигнал на летище Ханеда, международното летище в Токио. Този мъж е описван като кавказец с брада. Въпреки че се казва, че основният му език бил френски, той говорел също японски и много други езици.

iStock

Дотук в разказа няма нищо необичайно. След това последователността от събития се различава в зависимост от версията на историята, с която човек се сблъсква. В един от разказите, когато мъжът подал паспорта си, за да бъде подпечатан, японският митничар забелязал нещо странно. Въпреки че паспортът изглеждал автентичен, държавата, в която бил издаден, Тауред, не съществувала. Затова мъжът от Тауред бил отведен за разпит. В друга версия мъжът споменал, че е от Тауред, и когато служителят не му повярвал, показал паспорта си.

Митичният Тауред

Историята описва подробно мъжа, който се опитва да убеди летищната контрола, че Тауред наистина съществува. Според пътешественика Тауред се намирал между Франция и Испания и съществувал от 1000 години. Когато му била показана карта, човекът от Тауред посочил района, зает от Княжество Андора, и бил озадачен защо страната му е нанесена с друго име на картата.

Митническата служба на летище Ханеда през 50-те години на ХХ век (Неизвестен автор / Public Domain)

И двете страни отказвали да се предадат; японските офицери настоявали, че Тауред не съществува, а пътешественикът твърдял обратното. В крайна сметка мъжът бил задържан от полицаите, тъй като имали съмнения, че може да е престъпник. Докато провеждали разследването, го настанили за нощувка в близкия хотел.

За да се гарантира, че мъжът няма да избяга, пред стаята му били поставени двама пазачи. На следващата сутрин обаче, когато полицаите отишли ​​в стаята на мъжа, той бил изчезнал. Нямало и следа как е успял да избяга, а и всичките му лични документи, които можели да послужат като доказателство за истинността на историята, също били изчезнали.

Доказателство за пътуване във времето?

Мнозина, включително Брайън Аласпа и Джеръми Бейтс, написали книги, вдъхновени от историята на човека от Тауред, се опитали да обяснят това странно събитие, като се съсредоточили във възможности, които обикновено принадлежат към сферите на научната фантастика. Всъщност интернет е пълен с хора, които копират историята и я използват като доказателство за алтернативни реалности.

Едно от най-забележителните обяснения за този инцидент е, че човекът от Тауред по някакъв начин е преминал случайно през паралелно измерение, озовавайки се на летище Ханеда в Токио. Следвайки тази логика, хипотезата е, че съществува паралелна Земя, подобна на нашата, с изключение на това, че местоположението, известно тук като Андора, там е известно като Тауред. Друго предложение е, че човекът е бил пътешественик във времето от бъдещето.

Напълно е възможно историята на човека от Тауред да е била плод на нечие въображение, което в крайна сметка се е превърнало в градска легенда, но е възможно подобен инцидент наистина да се е случил. Тази по-обикновена история може да е украсявана всеки път, когато е била разказвана, дотолкова, че в крайна сметка да еволюира в голямата мистерия, която продължава да вълнува и днес.

Има ли истина в историята на човека от Тауред?

Според Snopes историята за човека от Тауред, за когото се твърди, че е посетил Япония от паралелна вселена, всъщност е „силно украсена и фантастична версия на далеч по-малко сензационна истинска история“. Произходът на тази необикновена приказка, изглежда, е вдъхновен от истинския разказ на Джон Алън Кучар Зегрус, т.нар. Мистериозен човек, който бил арестуван в Токио, след като представил фалшив паспорт, за да влезе в Япония през 1959 г.

Летище Ханеда през 1955 г. (SAS Scandinavian Airlines / Public Domain)

В този фалшив паспорт било посочено, че е издаден в Таманрасет, който бил столица на държавата Туариди, и бил написан на непознат език. Таманрасет всъщност е името на реална провинция и град в съвременен Алжир, туарегите (с „г“) са берберски народ от района на Сахара.

Целият този случай бил разискван през 60-те години на миналия век от Камарата на общините в Обединеното кралство като пример за това как паспортите могат да бъдат фалшифицирани. Измамникът Джон Алън Кучар Зегрус успял да измисли държава, столица, език и дори да създаде фалшив паспорт. След това го използвал, за да пътува из Близкия изток, преди да бъде хванат от японците.

В крайна сметка Зегрус бил осъден на една година затвор, но това се дължи най-вече на фалшивите чекове, които осребрил в Япония. Крайната му съдба е неизвестна.

Просто малко забавление. Или е истина?

Тази истинска история за измама със самоличност се е превърнала във фантастичен пример за конспиративна теория / фалшива новина / градска легенда, включваща елементи от паралелни вселени и пътуване във времето, вероятно благодарение на украсена интерпретация, предоставена от публикация във Facebook от Alien UFO Sightings. Тогава слуховете от уста на уста изиграли своята роля заедно с повтарящата се липса на проверка на фактите от медиите и капацитета на социалните медии бързо да разпространяват фалшиви новини.

ОЩЕ: Най-откачените конспиративни теории за Космоса. Топ 5, в които хората все още вярват

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес