Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозна праисторическа подводна структура лежи под езерото Мичиган (ВИДЕО)

08 февруари 2024, 07:50 часа • 6496 прочитания

Праисторическа структура, напомняща за емблематичния Стоунхендж в Англия, е открита в Гранд Траверс Бей, ръкав на езерото Мичиган на западния бряг на Долния полуостров на Мичиган.

Находките са на д-р Марк Холи, изтъкнат професор по подводна археология в Северозападния Мичигански университет, съобщава Arkeonews.

Живописните води на Гранд Траверс Бей имат дългогодишна история, с десетки известни корабокрушения, свидетелстващи за оживените морски търговски пътища на района от XIX и XX век. Под спокойната му повърхност се появяват тайни от различен вид, които привличат вниманието на археолози и историци.

Археолозите открили потънали лодки и коли и дори кей от епохата на Гражданската война на дълбочина от около 12 метра в залива Гранд Траверс на езерото Мичиган, използвайки сонарни техники за търсене на останки от кораби.

Когато археолозите търсели останки от кораби под езерото Мичиган, те открили скала с праисторическо изображение на мастодонт, както и структура от камъни, подредени подобно на Стоунхендж.

Д-р Холи показва скалата, на която някои хора смятат, че има издълбан мастодонт. Това все още не е потвърдено от нито един учен. Dr. Mark Holley

Камъните са датирани на около 9000 години. Това е 4000 години преди изграждането на Стоунхендж и приблизително две хиляди години след края на ледниковия период. Това се случило, когато дъното на езерото е било пресъхнало и преди да съществува Гранд Траверс Бей.

„Това обаче не е мегалитно място като Стоунхендж. Мястото в Гранд Травърс Бей е най-добре описано като дълга линия от камъни, която е дълга над една миля,” казва д-р Холи.

ОЩЕ: Теорията с календара се провали. Учените все още не знаят за какво е служил Стоунхендж

Това обаче не е единственото странно праисторическо потънало място в този регион. Докато изследвали езерото Хюрън, едно от петте големи езера на Северна Америка, подводни археолози открили следи от древна изгубена цивилизация, която е два пъти по-стара от Стоунхендж и пирамидите в Египет.

Д-р Джон О'Шей от университета в Мичиган работи върху подобна структура в езерото Хюрън. Според него структурата е идеална за коридори за лов на карибу.

Подводните археолози открили нещо, което изглежда като сухоземен коридор, който някога е свързвал североизточен Мичиган и Южно Онтарио. Учените казват, че основната характеристика, известна като Drop 45 Drive Lane, е най-сложната ловна структура, открита до момента под Големите езера. Варовиковата структура на 9000 години се състои от две успоредни линии от камъни, които водят до задънена улица, облицована с естествен калдъръм. Ако изводите на учените са верни, ловният комплекс ще бъде два пъти по-стар от Стоунхендж.

Много е възможно мястото в залива Гранд Травърс да е изпълнявало подобна функция на това, открито в езерото Хюрън.

Точното местоположение на „подобната на Стоунхендж“ структура в езерото Мичиган все още е загадка.

ОЩЕ: Неолитна структура, по-стара от Стоунхендж, е открита в Прага

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес