Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миокардитът е в пъти по-вероятен, ако се разболеете от КОВИД спрямо това да се ваксинирате

16 декември 2021, 07:35 часа • 1942 прочитания

Възпалението на сърцето е по-вероятно да се развие след заразяване с COVID-19, отколкото след ваксинация, установява мащабно проучване, обхванало почти 39 милиона души в Англия. То е публикувано в списание Nature. Резултатите - между 4 и 40 пъти е по-вероятно да развиете микорадит, ако се разболеете от КОВИД, отколкото ако се ваксинирате.

Коронавирусните ваксини на Pfizer/BioNTech (Comirnaty) и на Moderna (Spikevax) са свързвани с редки случаи на възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит. Симптомите включват задух и болка в гърдите. Състоянието обикновено е леко и се лекува с почивка и ибупрофен, въпреки че всички предполагаеми случаи изискват медицинска помощ.

Известно е обаче, че инфекцията с Covid причинява същите сърдечни проблеми, както и по-широк кръг подобни, така че Джулия Хиписли-Кокс от Оксфордския университет и нейните колеги проследяват близо 39 милиона души на възраст над 16 години в Англия, които са били регистрирани в английска база данни за ваксинации. Тези данни се отнасят до хоспитализации, смъртни случаи и инфекции с COVID-19 – преди или след ваксинация.

В рамките на 28 дни след първоначалната доза от ваксината Oxford/AstraZeneca, екипът регистрира само 2 допълнителни случая на миокардит на 1 000 000 души. Допълнителен 1 случай на 1 000 000 е отчетен след доза от ваксината Pfizer/BioNTech, а 6 допълнителни случая на 1 000 000 са докладвани при първа доза на Moderna инжекция. Имаше и допълнителни 10 случая на 1 000 000 след втора доза Moderna.

Но - допълнителни 40 случая на миокардит на 1 000 000 души са регистрирани в рамките на 28 дни след положителен резултат от тест за COVID-19 - т.е. при разболели се.

"Преценихме, че допълнителните случаи на миокардит са между 1 и 10 на милион души през месеца след ваксинацията, което е значително по-ниско от 40 допълнителни събития на милион души след инфекция“, пишат авторите в своя документ. "Изводът: Ако не искате да получите миокардит или перикардит, ваксинирайте се. Ако не се ваксинирате, въпрос на време е да получите covid-19; и рисковете, ако наистина надвишават рисковете от ваксинацията", каза в цитирано от БГНЕС изявление Питър Инглиш, бивш председател на Медицинската комисия за обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес