Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиони са починали само за година заради антибиотична резистентност

20 януари 2022, 07:25 часа • 2972 прочитания

Инфекциите със супербактерии, резистентни на антибиотици, са убили над 1,5 милиона души през 2019 година - и то само с инфекции на долната респираторна система т.е. белите дробове. Общо 4,5 млн. смъртни случаи са свързани с антибиотична резистентност през 2019 година. Това сочи проучване, публикувано на 19 януари. То беше описано от авторите му като най-изчерпателната оценка на въздействието на антимикробната резистентност до момента.

Броят на починалите значи, че инфекциите от бактерии, резистентни към антибиотици, са пряко отговорни за повече смъртни случаи, отколкото ХИВ/СПИН или малария, пише БГНЕС. Най-честите причинители на смърт при антибиотична резистентност са бактериите Ешерихия коли, стафилококи и стрептококи що се отнася до белите дробове

Изследването, публикувано в The Lancet, също така установява, че антимикробната резистентност играе роля в поне 3,5 милиона други смъртни случаи.

"Тези нови данни разкриват истинския мащаб на антимикробната резистентност в световен мащаб и са ясен сигнал, че трябва да действаме сега, за да се борим със заплахата", каза съавторът на изследването Крис Мъри от Университета на Вашингтон.

Предишни оценки сочеха, че бактериите могат да убиват по 10 милиона души годишно до 2050 година. Сегашното проучване показва, че това ниво може да бъде достигнато много по-рано.

В изследването са участвали 204 държави и територии.

Световната здравна организация отдавна обяви антибиотичната резистентност за глобална здравна криза. България отдавна е водеща по употреба на антибиотици в Европа, а в началото на тази година стана ясно, че е номер едно на Стария континент в това отношение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес