Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Математици изведоха формулата за мъжкия оргазъм

08 април 2023, 07:50 часа • 6537 прочитания

Учени от Великобритания разработиха първия в историята математически модел на мъжкия сексуален оргазъм и формулираха основните препоръки, които трябва да се вземат предвид, за да бъде постигнат.

Изследователи от университета в Съсекс (Великобритания) са обединили резултатите от многогодишни наблюдения на психологическа и физиологична възбуда при мъжете, за да разберат кои условия са оптимални за постигане на сексуално освобождаване. Резултатът е формула, която обхваща както физиологичните, така и психологическите аспекти на този процес. Изводите са представени в Chaos: Interdisciplinary Journal of Nonlinear Science.

Брайън Адамс: Лекарят ми каза, че мъжете се нуждаят от секс 27 пъти на месец, но кой прави това наистина?

Анализът на учените включвал данни от теорията за цикъла на сексуалната реакция на Мастърс-Джонсън с информация за 10 000 сексуални акта, извършени в научна лаборатория между 382 жени и 312 мъже. Именно това изследване залегнало в основата на много последващи проучвания, посветени на сексуалната реакция. Също така учените от Великобритания разгледали резултатите от проучвания, проведени в университета в Грьонинген (Нидерландия) преди около 10 години. При него учените проследявали неврологичните реакции на двойките, включително в момента на достигане на оргазъм.

Обединявайки тези данни, учените успели да изведат формула за мъжкия оргазъм, която се състои от уравнения на основата на информация за четирите етапа на мъжкия сексуален контакт: възбуда, плато, оргазъм и състояние след освобождаване. В изследването не става дума за женското сексуално удоволствие, тъй като, както отбелязват учените, за нежния пол цикълът на сексуална възбуда изглежда по-сложен, отколкото при мъжете (въпреки че в плановете на учените влиза и такова изследване).

Най-щастливото време в живота: 48 часа след секс

Най-щастливото време в живота: 48 часа след секс

Самата формула е доста сложна и едва ли ще помогне на човек в разгара на сексуалните удоволствия. Но следвайки нейната логика, математиците успели да формулират основна препоръка към мъжете за постигане на сексуално освобождаване. Тя, разбира се, няма да даде абсолютна гаранция за неговото получаване, но ще подобри шансовете за успех.

Препоръката е да не получавате прекалено силна психологическа възбуда в ранния стадий на половия контакт – това може да затрудни постигането на оргазъм. Просто казано, учените съветват мъжете да не се превъзбуждат.

Специалистите смятат, че изследването ще помогне да се намери най-добрата терапия за хора, страдащи от сексуална дисфункция.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес